Ve velké formě upečené bábovka plněná želé bonbóny a sypaná opraženými oříšky.
Ingredience:
750 g | výběrové polohrubé mouky |
40 g | droždí |
10-15 ks | ořechových jader |
8-10 ks | různobarevných želé bonbónů |
1 ks | žloutku |
1 ks | vejce |
3/8 l | mléka |
6 lžic | rozpuštěného tuku |
6 lžic | jemného krystalového cukru |
1 sáček | vanilkového cukru |
1 sáček | rozinek |
citrónová kůra | |
špetka soli |
Postup:
1. Nejprve si připravíme s trochy vlažného mléka, cukru, mouky a droždí kvásek, který necháme v teple vykynout
2. Do mísy dáme mouku, oba cukry, špetku soli, rozpuštěný tuk, vejce, rozinky, na drobné kostičky nakrájené želé a trochu ustrouhané citrónové kůry, přilijeme vykynutý kvásek, zbytek vlažného mléka a vše zpracujeme v hladké, pružné těsto
3. Těsto necháme kynout asi 30 minut
4. Velkou bábovkovou formu vymažeme tukem, vysypeme moukou nebo strouhankou a do žeber bábovky nalijeme těsto, zarovnáme povrch a necháme v teple ještě 10 minut kynout, potom formu s těstem vložíme do předem vyhřáté trouby
5. Asi 5 minut pečeme prudčeji, pak teplo zmírníme a pozvolna dopékáme 30 minut
6. Upečenou bábovku vyklopíme na suché prkénko, necháme ji vychladnout, přendáme ji na talíř či tác a pocukrujeme.