REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční zajíci z kynutého těsta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ze sladkého kynutého těsta vytvarovaní zajíci, upečení v troubě dozlatova, zdobení rozinkami či čokoládou a mašlí.


Ingredience:
Rozpis na dva velké, nebo 4 menší zajíce:
500 ghladké mouky
70 gcukru
50 gmásla
42 g (1 ks)kostky droždí
250 mlmléka
1 ksvejce + 1 ks žloutek
špetku soli
papír na pečení, mašle
rozinky nebo čokoláda na oči

Postup:

1. Do větší mísy prosijeme mouku, uprostřed vyhloubíme důlek, přidáme vejce, sůl a 50 g cukru
2. Rozehřejeme tuk, 1 lžíci mléka si dáme stranou a zbytek vlijeme do rozehřátého tuku
3. Droždí smícháme se zbytkem cukru a spolu s vlažným mlékem a tukem přidáme do mouky, vše dohromady uhněteme na hladké těsto a necháme na teplém místě tak 30 minut kynout
4. Těsto na vále znovu důkladně prohněteme a necháme znova kynout ještě dalších 15-20 minut
5. Z vykynutého těsta vykrájíme buď utvoříme při výrobě dvou větších zajíců, dva větší bochánky jako základ těla, dva o něco menší, jako hlavičky, osm malých, jako nohy, dva nosánky a ze zbytku těsta vymodelujeme čtyři podélné uši (budeme-li chtít menší zajíce, vše uděláme o polovinu menší a místo dvou tělíček, vypracujeme čtyři …)
6. Seskládáme dva (čtyři) zajíce nejlépe podle obrázku, aby se výsledný tvar podobal zajícům, jako oči vtlačíme do těsta rozinky nebo kousky čokolády
7. Zajíčky rozložíme na pečící papír a necháme je 10 minut odpočinout
8. Ve zbytku mléka rozmícháme žloutek a zajíčky jím potřeme
9. V předehřáté troubě na 190 °C upečeme velikonoční zajíce dozlatova, vychladlé můžeme posypat cukrem, ozdobíme mašlí a máme hotovo.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy