REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční zajíci z kynutého těsta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ze sladkého kynutého těsta vytvarovaní zajíci, upečení v troubě dozlatova, zdobení rozinkami či čokoládou a mašlí.


Ingredience:
Rozpis na dva velké, nebo 4 menší zajíce:
500 ghladké mouky
70 gcukru
50 gmásla
42 g (1 ks)kostky droždí
250 mlmléka
1 ksvejce + 1 ks žloutek
špetku soli
papír na pečení, mašle
rozinky nebo čokoláda na oči

Postup:

1. Do větší mísy prosijeme mouku, uprostřed vyhloubíme důlek, přidáme vejce, sůl a 50 g cukru
2. Rozehřejeme tuk, 1 lžíci mléka si dáme stranou a zbytek vlijeme do rozehřátého tuku
3. Droždí smícháme se zbytkem cukru a spolu s vlažným mlékem a tukem přidáme do mouky, vše dohromady uhněteme na hladké těsto a necháme na teplém místě tak 30 minut kynout
4. Těsto na vále znovu důkladně prohněteme a necháme znova kynout ještě dalších 15-20 minut
5. Z vykynutého těsta vykrájíme buď utvoříme při výrobě dvou větších zajíců, dva větší bochánky jako základ těla, dva o něco menší, jako hlavičky, osm malých, jako nohy, dva nosánky a ze zbytku těsta vymodelujeme čtyři podélné uši (budeme-li chtít menší zajíce, vše uděláme o polovinu menší a místo dvou tělíček, vypracujeme čtyři …)
6. Seskládáme dva (čtyři) zajíce nejlépe podle obrázku, aby se výsledný tvar podobal zajícům, jako oči vtlačíme do těsta rozinky nebo kousky čokolády
7. Zajíčky rozložíme na pečící papír a necháme je 10 minut odpočinout
8. Ve zbytku mléka rozmícháme žloutek a zajíčky jím potřeme
9. V předehřáté troubě na 190 °C upečeme velikonoční zajíce dozlatova, vychladlé můžeme posypat cukrem, ozdobíme mašlí a máme hotovo.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Mák, dýně a mrkev – 3 podzimní recepty na podporu imunitu

Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Zde je několik receptů z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy