REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční zajíci z kynutého těsta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ze sladkého kynutého těsta vytvarovaní zajíci, upečení v troubě dozlatova, zdobení rozinkami či čokoládou a mašlí.


Ingredience:
Rozpis na dva velké, nebo 4 menší zajíce:
500 ghladké mouky
70 gcukru
50 gmásla
42 g (1 ks)kostky droždí
250 mlmléka
1 ksvejce + 1 ks žloutek
špetku soli
papír na pečení, mašle
rozinky nebo čokoláda na oči

Postup:

1. Do větší mísy prosijeme mouku, uprostřed vyhloubíme důlek, přidáme vejce, sůl a 50 g cukru
2. Rozehřejeme tuk, 1 lžíci mléka si dáme stranou a zbytek vlijeme do rozehřátého tuku
3. Droždí smícháme se zbytkem cukru a spolu s vlažným mlékem a tukem přidáme do mouky, vše dohromady uhněteme na hladké těsto a necháme na teplém místě tak 30 minut kynout
4. Těsto na vále znovu důkladně prohněteme a necháme znova kynout ještě dalších 15-20 minut
5. Z vykynutého těsta vykrájíme buď utvoříme při výrobě dvou větších zajíců, dva větší bochánky jako základ těla, dva o něco menší, jako hlavičky, osm malých, jako nohy, dva nosánky a ze zbytku těsta vymodelujeme čtyři podélné uši (budeme-li chtít menší zajíce, vše uděláme o polovinu menší a místo dvou tělíček, vypracujeme čtyři …)
6. Seskládáme dva (čtyři) zajíce nejlépe podle obrázku, aby se výsledný tvar podobal zajícům, jako oči vtlačíme do těsta rozinky nebo kousky čokolády
7. Zajíčky rozložíme na pečící papír a necháme je 10 minut odpočinout
8. Ve zbytku mléka rozmícháme žloutek a zajíčky jím potřeme
9. V předehřáté troubě na 190 °C upečeme velikonoční zajíce dozlatova, vychladlé můžeme posypat cukrem, ozdobíme mašlí a máme hotovo.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy