Z kynutého těsta upletený velikonoční věnec, potřený rozšlehaným žloutkem a upečený v troubě dozlatova.
Ingredience:
500 g | polohrubé mouky |
80 g | rozinek |
75 g | másla |
50 g | cukru |
250 ml | vlažného mléka |
1 ks | vejce |
1 ks | žloutku |
1/2 k | kostky droždí |
Postup:
1. Droždí rozetřeme ve 4 lžících vlažného mléka, vmícháme 2 lžíce mouky, povrch poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout
2. Do mísy prosijeme zbylou polohrubou mouku, přidáme cukr, mléko, vejce, povolené máslo a rozinky, uhněteme těsto, necháme 60 minut kynout
3. Ještě jednou těsto dobře prohněteme, rozdělíme na tři díly, z kterých vyválíme dlouhé copánky, z nich upleteme věnec, přendáme na plech vymazaný tukem
4. Věnec potřeme rozšlehaným žloutkem a necháme ještě 15 minut kynout
5. Takto připravený plech vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme tak 40 minut.
Věnec můžeme ozdobit například papírovým senem a velikonočními vejci. Kdo má rád, může věnec posypat sezamovými semínky.