REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční věnec

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Upletený věnec z těsta vhodného i na klasickou vánočku.


Ingredience:
500 gpolohrubé mouky
80 gmásla
60 gcukru
50 gmandlí
2 ksvejce
1 ksbalíček vanilkového cukru
1 kssáček sušeného droždí
1/4 lvlažného mléka
1/2 lžičkysoli
máslo na vymazání plechu
kůra z 1 ks citrónu

Postup:

1. Z polohrubé mouky, vlažného mléka, rozpuštěného másla, droždí, cukrů, jednoho vejce, soli a citrónové kůry vypracujeme hladké těsto, necháme ho kynout na teplém místě asi 1 hodinu, až zdvojnásobí svůj objem
2. Těsto rozdělíme na tři stejné části, vytvarujeme, nejlépe na pomoučeném vále, copy, které pak spleteme do sebe (jako při výrobě vánočky), oba volné konce spojíme tak, aby vznikl kulatý věnec
3. Věnec necháme další hodinu kynout
4. Těsně před pečením věnec potřeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme mandlemi
5. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 45 minut.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Houbová sezóna 2023 začala!

Již týden v houbařských skupinách na Fb prezentují houbaři své úlovky. Začala růst koncem března jedna z velmi chutných jarních hub kačenka česká – Ptychoverpa bohemica. Jedná se o chutný druh houby velmi ceněný právě raným výskytem. Kačenka vyrůstá při teplé zimě už koncem února a doba růstu končí koncem dubna, kdy ale začínají růst velmi ceněné smrže, kterým je kačenka česká velmi podobná.

číst dále ...

Hřib horský

Tento hřib roste opravdu velmi vzácně od července až do září a to ve vyšších polohách pod smrky a jedlemi. V Červeném seznamu uveden jako ohrožený druh, jeho nálezy by se měly dokladovat a evidovat.

číst dále ...

Který olivový olej je vhodný na vaření a který je nejzdravější? Poznejte jeho druhy

Olivový olej dovoluje ostatním ingrediencím vyniknout a přináší do hotového jídla vlastní osobnost. Který z nich si ale vybrat? Dá se s extra virgin vařit nebo je jen do salátu? A co jsou to pokrutiny?

číst dále ...

Už žádné číské dorty! Lučina Smetanová vykouzlí svěžejší, ale přesto plnou chuť cheesecaku

Čistá chuť přírody, to je Lučina – tradiční, česká značka, která s láskou vyrábí své poctivé produkty z kvalitních a přírodních surovin, již od roku 1981. Na začátku byla Lučina kostka, v průběhu let se však portfolio Lučiny postupně rozrůstalo o další přírůstky a dnes můžeme v obchodě nakoupit přes 30 různých produktů – od krémového žervé přes salátové sýry až po lahodný skyr či smetanový sýr ze kterého lze upéct ten nejsvěžejší smetanový cheesecake, který jste kdy ochutnali.

číst dále ...

Tonka – fermentovaná semena tropického stromu

V tonce se dokonale prolíná chuť vanilky, mandlí a rumu. Fermentovaná semena tropického stromu, která vypadají jako černé fazole s vrásčitou slupkou, dokážou skvěle nahradit vanilku.

číst dále ...

Velikonoční pokrmy napárované s našimi víny

Během největších křesťanských svátků se nemusíme bát dát si sklenku vína. Vždyť přece jedním ze zázraků samotného Ježíše Krista bylo, že na svatbě v Káni Galilejské proměnil vodu ve víno. Jaké tedy zvolit k vejcím, mazanci či jehněčímu? O své tipy se s námi podělí národní sommelierka Klára Kollárová, která doporučuje sáhnout po vínech zrozených na moravských a českých vinicích.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy