Upletený věnec z těsta vhodného i na klasickou vánočku.
Ingredience:
500 g | polohrubé mouky |
80 g | másla |
60 g | cukru |
50 g | mandlí |
2 ks | vejce |
1 ks | balíček vanilkového cukru |
1 ks | sáček sušeného droždí |
1/4 l | vlažného mléka |
1/2 lžičky | soli |
máslo na vymazání plechu | |
kůra z 1 ks citrónu |
Postup:
1. Z polohrubé mouky, vlažného mléka, rozpuštěného másla, droždí, cukrů, jednoho vejce, soli a citrónové kůry vypracujeme hladké těsto, necháme ho kynout na teplém místě asi 1 hodinu, až zdvojnásobí svůj objem
2. Těsto rozdělíme na tři stejné části, vytvarujeme, nejlépe na pomoučeném vále, copy, které pak spleteme do sebe (jako při výrobě vánočky), oba volné konce spojíme tak, aby vznikl kulatý věnec
3. Věnec necháme další hodinu kynout
4. Těsně před pečením věnec potřeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme mandlemi
5. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 45 minut.