REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční jehněčí kýta na víně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě postupně upečená velikonoční jehněčí kýta bez kosti. Recept podle moravských vinařů i s tipy na dobré víno sommeliera Ing. Marka Babisze.


Ingredience:
1 ksjehněčí kýta bez kosti
1 kskonzerva loupaných krájených rajčat v rajčatové šťávě (400 ml)
400 mlmoravského červeného vína
čerstvý rozmarýn
čerstvé oregano
cukr
sůl
Na marinádu budeme potřebovat:
3 ksstroužky česneku
2 ksvětvičky čerstvého oregana
2 kssnítky čerstvého rozmarýnu
2 lžíceolivového oleje
pepř
sůl

Postup:
  1. Kýtu pečlivě omyjeme, osušíme a důkladně do ní ze všech stran vetřeme marinádu z výše uvedených surovin, které jsme důkladně rozmixovali
  2. Kýtu vytvarujeme do původní podoby, ovážeme provázkem a pečeme ji 20 minut v troubě předehřáté na 200 °C, poté ji zakryjeme druhým pekáčem a zvolna pečeme 2,5–3 hodiny při 160 °C, přitom ji otáčíme a přeléváme výpekem, podle potřeby podléváme vroucí vodou
  3. Ověříme, zda je maso měkké, z pekáče odebereme vypečený tuk, přilijeme červené víno, přidáme rajčata i se šťávou, několik lístků čerstvého oregana a rozmarýnu a necháme ještě 40 minut v troubě
  4. Nakonec maso vyndáme na prkénko, přikryjeme druhým pekáčem a necháme je 30 minut „dotáhnout“. Omáčku z pekáče opatrně přelijeme do hrnce, z povrchu sebereme tuk, přivedeme ji k varu a za stálého míchání ji 10–15 minut povaříme, aby zhoustla
  5. Z kýty odstraníme provázek, nakrájíme ji na porce a vrátíme do hotové omáčky.
Doporučení:

Nejvhodnější přílohou je bramborová kaše nebo opečené brambory.

Tip sommeliera Ing. Marka Babisze: K jehněčímu doporučuji moravské červené víno z podoblastí velkopavlovické nebo mikulovské. Volil bych odrůdy výraznější a kořenitější, například Frankovku nebo Cabernet Sauvignon z ročníků 2015 a spíše starších v kvalitě pozdní sběr nebo výběr z hroznů.

Poznámka:

Recept k článku: O Velikonoční neděli hodujte!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Vzhůru za očistou! Letos to dokážete

Leden, měsíc plný výzev a odhodlání, je již dávno za námi. Ten čas ale letí, je tu již konec února a vy jste se svým předsevzetím stále na začátku? Velké množství jídla se pokoušíte nahrazovat drastickými dietami, ale očekávaný výsledek se míjí účinkem. Upusťte od tohoto nelidského mučení a vrhněte se s námi do rostlinné výzvy. Vždyť k nápravě máte dojít postupně, ne přecházet z extrému do extrému. Vyzkoušejte jarní očistu, která vás nakopne! Pomůže i záměna živočišných bílkovin za ty rostlinné. Zkuste to a zjistíte, že to není zase tak těžké.

číst dále ...

PODĚBRADKA – Video recept z YOU TUBE z kanálu “Když Vaří Babička”

Recepty od našich babiček máme všichni rádi. Jen se většinou neradi natáčejí na videa. Ale tahle babička to má jinak, ráda všem poradí, co si dobrého uvařit. Vyzkoušejte její recept na omáčku Poděbratku. Jde vlastně o takové vepřové kostky na paprice. V článku je i link na její kanál na YOU TUBE!

číst dále ...

To pravé namazané

Mezi hotové produkty Poctivé výroby Globus patří i vynikající pomazánky, které ocení nejeden gurmán. Těmi zpestříte nejenom svoji snídani nebo svačinu, ale třeba i jednohubky pro kamarády, kteří k vám domů dorazí na návštěvu.

číst dále ...

Banány Plantain dodají vašemu pokrmu tu pravou exotickou chuť

V Karibiku nebo Africe jsou banány Plantain neboli banány na vaření základní potravinou, které se ve zdejších kuchyních využívají stejně hojně jako u nás například banány. Na rozdíl od klasických žlutých banánů, které si dáváme běžně ke svačině, se Plantains musí uvařit, aby získaly svou specifickou chuť.

číst dále ...

České superpotraviny, které do vás napumpují energii

Mírná zima bez mrazu může být příjemná, ale pro naše zdraví velmi zrádná. Jakmile vysvitne sluníčko, už vytahujeme jarní kabátek a v tom štěstí ani nekoukneme na teploměr, který se pohybuje v číslech stále hodných zimní bundě a kulichu. Nenechte si zkazit den otravným nachlazením, vsaďte na ověřené zimní superpotraviny z českých zahrad a polí, které si rádi dáte každý den.

číst dále ...

Jak si zpříjemnit únorové dny? Lehkými a zároveň výživnými recepty z kvalitních surovin

Druhý měsíc roku může být poměrně vyčerpávající. Zima už je dlouhá a teplo ještě v nedohlednu. Čím si ale můžete zpříjemnit den, nebo třeba i noc? Kvalitním a dobrým jídlem, které vám hned zlepší náladu. Víte ovšem, jak vybírat potraviny, abyste si co nejvíce pochutnali? Podle log kvality umístěných na jejich obalech. A co tedy můžete zkusit uvařit? Naše nejnovější recepty, které se neobejdou bez některých z následujících ingrediencí – smetany, špenátu, kuřecího masa nebo těstovin. Dobrou chuť!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy