REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční jehněčí kýta na víně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě postupně upečená velikonoční jehněčí kýta bez kosti. Recept podle moravských vinařů i s tipy na dobré víno sommeliera Ing. Marka Babisze.


Ingredience:
1 ksjehněčí kýta bez kosti
1 kskonzerva loupaných krájených rajčat v rajčatové šťávě (400 ml)
400 mlmoravského červeného vína
čerstvý rozmarýn
čerstvé oregano
cukr
sůl
Na marinádu budeme potřebovat:
3 ksstroužky česneku
2 ksvětvičky čerstvého oregana
2 kssnítky čerstvého rozmarýnu
2 lžíceolivového oleje
pepř
sůl

Postup:
  1. Kýtu pečlivě omyjeme, osušíme a důkladně do ní ze všech stran vetřeme marinádu z výše uvedených surovin, které jsme důkladně rozmixovali
  2. Kýtu vytvarujeme do původní podoby, ovážeme provázkem a pečeme ji 20 minut v troubě předehřáté na 200 °C, poté ji zakryjeme druhým pekáčem a zvolna pečeme 2,5–3 hodiny při 160 °C, přitom ji otáčíme a přeléváme výpekem, podle potřeby podléváme vroucí vodou
  3. Ověříme, zda je maso měkké, z pekáče odebereme vypečený tuk, přilijeme červené víno, přidáme rajčata i se šťávou, několik lístků čerstvého oregana a rozmarýnu a necháme ještě 40 minut v troubě
  4. Nakonec maso vyndáme na prkénko, přikryjeme druhým pekáčem a necháme je 30 minut „dotáhnout“. Omáčku z pekáče opatrně přelijeme do hrnce, z povrchu sebereme tuk, přivedeme ji k varu a za stálého míchání ji 10–15 minut povaříme, aby zhoustla
  5. Z kýty odstraníme provázek, nakrájíme ji na porce a vrátíme do hotové omáčky.
Doporučení:

Nejvhodnější přílohou je bramborová kaše nebo opečené brambory.

Tip sommeliera Ing. Marka Babisze: K jehněčímu doporučuji moravské červené víno z podoblastí velkopavlovické nebo mikulovské. Volil bych odrůdy výraznější a kořenitější, například Frankovku nebo Cabernet Sauvignon z ročníků 2015 a spíše starších v kvalitě pozdní sběr nebo výběr z hroznů.

Poznámka:

Recept k článku: O Velikonoční neděli hodujte!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Vyzkoušejte burratu – italský sýr plný překvapení

Košík.cz představuje další přírůstek do své privátní řady Authentic, která klade důraz na prvotřídní kvalitu, poctivé zpracování a jasný původ surovin. Novinkou jsou italské sýry od Antonia Manieriho, který se řemeslu naučil v městečku Venosa v Itálii od svého dědečka sýraře. Svoje zkušenosti využil o několik let později v Praze, kde s ženou otevřel populární kavárničku se sýrárnou Latteria di Antonio. Základem jeho sýrů, stejně jako u dalších Authentic produktů, je poctivá ruční práce. Antonio zpracovává mléko z farmy Voděrádky v Říčanech, ze kterého vznikají pravé italské sýry lahodné chuti.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy