REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční jehněčí kýta na víně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě postupně upečená velikonoční jehněčí kýta bez kosti. Recept podle moravských vinařů i s tipy na dobré víno sommeliera Ing. Marka Babisze.


Ingredience:
1 ksjehněčí kýta bez kosti
1 kskonzerva loupaných krájených rajčat v rajčatové šťávě (400 ml)
400 mlmoravského červeného vína
čerstvý rozmarýn
čerstvé oregano
cukr
sůl
Na marinádu budeme potřebovat:
3 ksstroužky česneku
2 ksvětvičky čerstvého oregana
2 kssnítky čerstvého rozmarýnu
2 lžíceolivového oleje
pepř
sůl

Postup:
  1. Kýtu pečlivě omyjeme, osušíme a důkladně do ní ze všech stran vetřeme marinádu z výše uvedených surovin, které jsme důkladně rozmixovali
  2. Kýtu vytvarujeme do původní podoby, ovážeme provázkem a pečeme ji 20 minut v troubě předehřáté na 200 °C, poté ji zakryjeme druhým pekáčem a zvolna pečeme 2,5–3 hodiny při 160 °C, přitom ji otáčíme a přeléváme výpekem, podle potřeby podléváme vroucí vodou
  3. Ověříme, zda je maso měkké, z pekáče odebereme vypečený tuk, přilijeme červené víno, přidáme rajčata i se šťávou, několik lístků čerstvého oregana a rozmarýnu a necháme ještě 40 minut v troubě
  4. Nakonec maso vyndáme na prkénko, přikryjeme druhým pekáčem a necháme je 30 minut „dotáhnout“. Omáčku z pekáče opatrně přelijeme do hrnce, z povrchu sebereme tuk, přivedeme ji k varu a za stálého míchání ji 10–15 minut povaříme, aby zhoustla
  5. Z kýty odstraníme provázek, nakrájíme ji na porce a vrátíme do hotové omáčky.
Doporučení:

Nejvhodnější přílohou je bramborová kaše nebo opečené brambory.

Tip sommeliera Ing. Marka Babisze: K jehněčímu doporučuji moravské červené víno z podoblastí velkopavlovické nebo mikulovské. Volil bych odrůdy výraznější a kořenitější, například Frankovku nebo Cabernet Sauvignon z ročníků 2015 a spíše starších v kvalitě pozdní sběr nebo výběr z hroznů.

Poznámka:

Recept k článku: O Velikonoční neděli hodujte!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Jaký nápoj nejvíce přes den pijete?

Dostatečný příjem vody, ale i jiných tekutin, je pro naše tělo nezbytné a pomáhá nám v mnoha ohledech. Ano je důležité pít, ideálně pak postupně, během celého dne a dodržovat tak pitný režim. Ale co většina z nás vlastně přes den pije? Je to jen obyčejná voda, litry kávy nebo si dopřáváme nějaké kupované sladké nápoje?

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy