REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Velikonoční jehněčí kýta na víně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě postupně upečená velikonoční jehněčí kýta bez kosti. Recept podle moravských vinařů i s tipy na dobré víno sommeliera Ing. Marka Babisze.


Ingredience:
1 ksjehněčí kýta bez kosti
1 kskonzerva loupaných krájených rajčat v rajčatové šťávě (400 ml)
400 mlmoravského červeného vína
čerstvý rozmarýn
čerstvé oregano
cukr
sůl
Na marinádu budeme potřebovat:
3 ksstroužky česneku
2 ksvětvičky čerstvého oregana
2 kssnítky čerstvého rozmarýnu
2 lžíceolivového oleje
pepř
sůl

Postup:
  1. Kýtu pečlivě omyjeme, osušíme a důkladně do ní ze všech stran vetřeme marinádu z výše uvedených surovin, které jsme důkladně rozmixovali
  2. Kýtu vytvarujeme do původní podoby, ovážeme provázkem a pečeme ji 20 minut v troubě předehřáté na 200 °C, poté ji zakryjeme druhým pekáčem a zvolna pečeme 2,5–3 hodiny při 160 °C, přitom ji otáčíme a přeléváme výpekem, podle potřeby podléváme vroucí vodou
  3. Ověříme, zda je maso měkké, z pekáče odebereme vypečený tuk, přilijeme červené víno, přidáme rajčata i se šťávou, několik lístků čerstvého oregana a rozmarýnu a necháme ještě 40 minut v troubě
  4. Nakonec maso vyndáme na prkénko, přikryjeme druhým pekáčem a necháme je 30 minut „dotáhnout“. Omáčku z pekáče opatrně přelijeme do hrnce, z povrchu sebereme tuk, přivedeme ji k varu a za stálého míchání ji 10–15 minut povaříme, aby zhoustla
  5. Z kýty odstraníme provázek, nakrájíme ji na porce a vrátíme do hotové omáčky.
Doporučení:

Nejvhodnější přílohou je bramborová kaše nebo opečené brambory.

Tip sommeliera Ing. Marka Babisze: K jehněčímu doporučuji moravské červené víno z podoblastí velkopavlovické nebo mikulovské. Volil bych odrůdy výraznější a kořenitější, například Frankovku nebo Cabernet Sauvignon z ročníků 2015 a spíše starších v kvalitě pozdní sběr nebo výběr z hroznů.

Poznámka:

Recept k článku: O Velikonoční neděli hodujte!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy