Ve formě na velikonočního beránka upečený beránek z uzeného masa, mouky, cibule, vajec a dalších dobrot, zdobený sýrovým krémem, olivami, červenou paprikou a pažitkou.
Ingredience:
Na těsto: | |
1 hrnek | polohrubé mouky |
1 hrnek | hladké mouky |
120 g | uzeného masa |
100 g | másla |
280 ml | mléka |
50 ml | slunečnicového oleje |
3 ks | vejce |
1 sáček | prášek do pečiva |
2 lžíce | sušené cibule |
kousek pórku | |
mletý pepř | |
sůl | |
Na sýrový krém: | |
250 g | másla |
150 g | smetanového taveného sýra |
2-3 ks | stroužky česneku |
sůl | |
Ostatní: | |
forma na beránka | |
sádlo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy | |
olivy, kousek červené papriky a pažitka na dozdobení |
Postup:
1. Do větší mísy vyklepneme celá vejce, přidáme mléko, rozpuštěné vlažné máslo a olej, směs osolíme, opepříme a metličkou důkladně rozšleháme
2. Přisypeme obě mouky smíchané s práškem do pečiva a vařečkou vymícháme hladké těsto
3. Nakonec do hmoty zapracujeme na drobné kousky pokrájené maso, pórek a cibuli
4. Těsto nalijeme do sádlem vymazané a hrubou moukou vysypané formy
5. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C tak 50 minut, až těsto pěkně zezlátne
6. Upečeného beránka necháme ve formě 10 minut odpočinout a mírně prochladnout, pak ho opatrně vyklopíme a necháme úplně vychladnout
7. Připravíme si sýrovou hmotu na ozdobená beránka; sýr smícháme s povoleným máslem, přidáme prolisované stroužky česneku, sůl, vyšleháme vyšleháme hladký krém, kterým celého beránka potřeme
8. Nakonec z oliv vytvoříme oči, z červené papriky mašli, do tlamky vložíme svazek stébel pažitky, jako že beránek žvýká.