Z těsta vykrajovaná kolečka, vykynutá, usmažená dozlatova, potřená povidly smíchanými s rumem, servírovaná posypaná tvarohem.
Ingredience:
Na těsto: | |
450 g | polohrubé mouky |
80 g | másla |
50 g | cukru |
25 g | droždí |
2 ks | žloutků |
200 ml | mléka |
1 lžička | strouhané citronové kůry |
1 lžíce | rumu |
tuk na smažení | |
Na dohotovení: | |
150 g | tvarohu na strouhání |
2 lžíce | rumu |
švestková povidla | |
zakysaná smetana | |
moučkový cukr na posypání |
Postup:
1. Z vlažného mléka, rozdrobeného droždí, lžičky cukru a 1lžíce mouky uděláme kvásek, který necháme vzejít
2. V míse utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky, přidáme prosátou polohrubou mouku, vzešlý kvásek, 1 lžíci rumu, na jemno nastrouhanou citronovou kůru a vypracujeme vláčně středně tuhé těsto, které necháme nakynout
3. Pak těsto propracujeme, rozválíme na prst silně, pomocí skleničky vykrájíme kolečka, zakryjeme je utěrkou a necháme nakynout (asi 30 minut)
4. Uprostřed nakynutých koleček uděláme důlek, vkládáme vrchní stranou do rozehřátého tuku a zvolna smažíme z obou stran dozlatova
5. Usmažené vdolečky potřeme švestkovými povidly rozmíchanými s rumem, posypeme nastrouhaným tvarohem nebo ozdobíme zakysanou smetanou a pocukrujeme.