Příprava hovězího jazyka je poměrně jednoduchá, můžete ho vařit, udit, smažit nebo nakládat. Vařený je skvělý a to jak samotný s chlebem, křenem a hořčicí, tak podávaný s teplými omáčkami a knedlíky nebo brambory.
Ingredience:
1 ks | hovězího jazyku |
1 ks | cibule |
150 g | kořenové zeleniny (mrkev, petržel a kousek celeru) |
několik kuliček pepře a nového koření | |
bobkový list | |
voda | |
sůl | |
jablečný křen, hořčice a chléb jako příloha |
Postup:
1. Omytý jazyk se vloží do studené osolené vody spolu s cibulí, kořenovou zeleninou a kořením, vaří se na mírném ohni 3-4 hodiny (vývar pak můžete použít na polévku)
2. Po uvaření jazyk vložíme na chvíli do ledové vody a pak okamžitě oloupeme
3. Oloupaný jazyk můžeme ihned podávat, nebo ho dát do vývaru a před samotným servírováním ho ve vývaru pěkně prohřát, chutnější je totiž podávaný teplý
4. Jazyk servírujeme nakrájený na plátku, například s čerstvým chlebem, hořčicí a jablečným křenem.
Takto upravený jazyk je skvělý servírovaný s různými teplými omáčkami, jako s omáčkou křenovou, smetanovou …