Vařená telecí plíčka a srdce v omáčce z cibulového základu a kořenové zeleniny.
Ingredience:
1,5 kg | telecích plíček a srdce |
1/2 ks | citrónu |
150 g | kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel) |
3 dcl | mléka |
2 dcl | smetany |
2 lžičky | octa |
2 ks | cibule |
nové koření | |
celý pepř | |
bobkový list | |
sůl | |
cukr | |
hladká mouka | |
voda | |
tuk |
Postup:
1. Telecí plíce a srdce očistíme, srdce rozřízneme a necháme vymočit asi 1 hodinu ve studené vodě
2. Pak maso opereme ve vlažné vodě, vložíme do hrnce s horkou vodou, přidáme nové koření, celý pepř a bobkový list, jednu rozkrojenou cibuli, osolíme a vaříme asi 90 minut doměkka
3. Uvařené srdce a plíce vyjmeme a nakrájíme na jemné nudličky
4. V hrnci rozpustíme tuk, na kterém osmahneme kořenovou zeleninu nakrájenou na kostky a přidáme ještě nadrobno nakrájenou cibuli
5. Zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, zředíme vývarem z plíček a přidáme mléko, rozmícháme a necháme přejít varem, pak přidáme polovinu citrónu nakrájeného na plátky, dvě lžičky převařeného octa a dochutíme cukrem
6. Vaříme asi 40 minut, hotovou omáčku přecedíme přes cedník, přidáme nakrájená plíčka se srdcem a zjemníme smetanou, společně krátce povaříme, dle chuti přisolíme.
Vhodné přílohy: Houskový knedlík.