Kostičky uvařeného hovězího jazyka servírované smíchané s hustou omáčkou z cibulového základu, žampiónů, mrkve … a madeiry.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
1 ks | hovězího jazyka (asi 1 kg) |
500 g | žampiónů |
300 g | mraženého hrášku |
80 g | másla |
1 l | vývaru |
4 cl | madeiry (červeného dezertního vína) |
5 ks | středně velkých mrkví |
1 ks | cibule |
4 lžíce | polohrubé mouky |
2 lžíce | soli |
1 lžička | instatntního vývaru |
1 lžička | citronové šťávy |
bílý pepř | |
voda |
Postup:
1. Jazyk opereme a vaříme asi ve 2,5 l vařící, mírně osolené vody cca 2,5 hodiny
2. Mrkev očistíme, oškrábeme, opereme a vložíme k jazyku 15 minut před jeho dovařením
3. Měkký jazyk vyjmeme, stáhneme vrchní blánu a nakrájíme ho na kostičky
4. Uvařenou mrkev pokrájíme na kolečka, cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno
5. Žampiony očistíme, opereme a nakrájíme na plátky
6. V hrnci rozpustíme 20 g másla a osmahneme v něm cibuli se žampiony
7. Na zbylém másle připravíme jíšku, za stálého míchání ji zalijeme asi 1 l vývaru, přidáme instantní vývar a povaříme asi 10 minut
8. V této fázi do vývaru vsypeme hrášek, osolíme, okořeníme pepřem, přilijeme citrónovou šťávu a madeiru
9. Do omáčky vložíme jazyk, mrkev, cibuli se žampiony a necháme vše ještě chvíli prohřát.
Ragú podáváme s kopečky vařené rýže ozdobené několika hrášky.
Poznámka:Příprava jíšky viz. recept: Jíška.