REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ragú z jazyka na víně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kostičky uvařeného hovězího jazyka servírované smíchané s hustou omáčkou z cibulového základu, žampiónů, mrkve … a madeiry.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
1 kshovězího jazyka (asi 1 kg)
500 gžampiónů
300 gmraženého hrášku
80 gmásla
1 lvývaru
4 clmadeiry (červeného dezertního vína)
5 ksstředně velkých mrkví
1 kscibule
4 lžícepolohrubé mouky
2 lžícesoli
1 lžičkainstatntního vývaru
1 lžičkacitronové šťávy
bílý pepř
voda

Postup:

1. Jazyk opereme a vaříme asi ve 2,5 l vařící, mírně osolené vody cca 2,5 hodiny
2. Mrkev očistíme, oškrábeme, opereme a vložíme k jazyku 15 minut před jeho dovařením
3. Měkký jazyk vyjmeme, stáhneme vrchní blánu a nakrájíme ho na kostičky
4. Uvařenou mrkev pokrájíme na kolečka, cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno
5. Žampiony očistíme, opereme a nakrájíme na plátky
6. V hrnci rozpustíme 20 g másla a osmahneme v něm cibuli se žampiony
7. Na zbylém másle připravíme jíšku, za stálého míchání ji zalijeme asi 1 l vývaru, přidáme instantní vývar a povaříme asi 10 minut
8. V této fázi do vývaru vsypeme hrášek, osolíme, okořeníme pepřem, přilijeme citrónovou šťávu a madeiru
9. Do omáčky vložíme jazyk, mrkev, cibuli se žampiony a necháme vše ještě chvíli prohřát.

Doporučení:

Ragú podáváme s kopečky vařené rýže ozdobené několika hrášky.

Poznámka:

Příprava jíšky viz. recept: Jíška.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy