Povařený chřest servírovaný se zelenou, tedy bylinkami dochucenou majonézou.
Ingredience:
Na chřest: | |
2 svazky (500 g) | čerstvého chřestu |
voda | |
sůl | |
Na zelenou majonézu: | |
3 ks | žloutky |
3 dl | olivového oleje |
1 lžíce | nejlépe nůžkami jemně nastříhané pažitky |
1 lžíce | na jemno nasekané petrželky |
1 lžíce | citrónové šťávy |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Odkrojíme dolní tvrdé části výhonků chřestu a rozdělíme je do šesti svazečků, každý svážeme tak, aby jsme nit později jednoduše rozvázali
2. Špičky hlaviček obalíme folií, zůstanou tak pěkně zelené
3. Ve vysokém hrnci s vodou chřest vaříme asi 5-8 minut tak, aby byly špičky ve folii nad vodou
4. Uvařený chřest vytáhneme a necháme důkladně okapat
5. Svazečky chřestu rozvážeme, dáme úhledně na talíře, kde je přelijeme ochucenou zelenou majonézou, nezapomeneme je mírně osolit a ihned podáváme například s čerstvým pečivem.
Příprava zelené majonézy:
1. Do nádoby mixéru dáme vaječné žloutky, pažitku, petrželku a citronovou šťávu a cca 2 minuty vše mixujeme, během mixování tenkým pramínkem přiléváme olej, dokud se všechen v majonéze nevstřebá a majonéza nezhoustne
2. Podle chuti majonézu dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat.
Další teplé omáčky vhodné k vařenému chřestu: Omáčka z oříškového másla, Kerblíková omáčka s mandlemi.