Vařené hovězí servírované studené spolu s vařenou kořenovou zeleninou a omáčkou z křenu, jablek, octa a dalších ingrediencí.
Ingredience:
500 g | hovězího masa předního |
1,5 l | vody |
1-2 ks | bobkové listy |
několik kuliček nového koření | |
několik kuliček celého pepře | |
kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer) | |
sůl | |
Ostatní: | |
150-200 g | křenu |
200 ml | hovězího vývaru (z masa, co jsme vařili) |
cukr | |
pepř | |
ocet | |
sůl | |
zelené listy bylinek na ozdobu |
Postup:
1. Očištěné a omyté maso zalijeme vodou, přidáme kuličky pepře, nového koření a bobkový list, osolíme a vaříme dokud není maso měkké, tak 30 minut před koncem přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a v celku ji uvaříme doměkka
2. Maso i zeleninu vytáhneme, po vychladnutí maso nakrájíme na plátky, zeleninu na menšíkousky a dáme stranou
3. Z chladného vývaru sebereme veškerý vyvařený tuk, část vývaru přelijeme do menšího kastrůlku
4. Nastrouháme křen a oloupaná jablka nakrájíme na kostičky, vše v malém kastrolku s částí vývaru necháme přejít varem, pak nalijeme do studeného vývaru, ochutíme solí, pepřem, cukrem a octem
5. Na talíře nalijeme porce omáčky, vyskládáme porce masa, pokrm ozdobíme kořenovou zeleninou a bylinkami, podáváme s chlebem.
Talíř můžeme ještě dozdobit čerstvě nastrouhaným křenem.