Uvařený jazyk, naložený v aspiku spolu s nakrájenou vařenou mrkví, vejci a okurkami.
Ingredience:
250 g | vařeného oloupaného uzeného jazyka |
80 g | malých nakládaných okurek |
80 g | vařené mrkve |
2ks | na tvrdo vařených vajec |
Na aspik: | |
1 lžička | soli |
1 lžíce | octa |
1 lžíce | cukru |
1,5 dl | vývaru |
1,5 dl | bílého vína |
25 g | práškové želatiny |
Postup:
1. Do vývaru vmícháme želatinu a necháme ji nabobtnat
2. Na aspik svaříme bílé víno s octem, solí a cukrem, přidáme vývar s želatinou a vše necháme rozpustit
3. Dno formy zalijeme tenkou vrstvou aspiku a dáme ztuhnout
4. Část jazyka nakrájíme na tenké plátky, namočíme je ve vlažném aspiku a klademe nejprve na dno a pak na stěny formy, pak necháme ztuhnout (část aspiku si ponecháme stranou)
5. Zbylý jazyk, vařenou mrkev a okurky nakrájíme na kostičky a smícháme se zbylým aspikem, potom směs po částech klademe do formy, prokládáme dílky natvrdo vařených vajec, formu s fólií zatížíme a dáme na 4 hodiny do ledničky ztuhnout.