Piškotový základ, tvarohový střed a povrch dortu z meruňkového želé, to je tento jednoduchý dort. Podává se dobře vychlazený. Osvěžující dezert skvělý do horkých letních veder.
Ingredience:
400 g | rozdrcených máslových sušenek |
400 g | meruňkového kompotu |
250 g | tvarohu |
200 g | meruňkového jogurtu |
200 g | plnotučného neochuceného jogurtu |
100 g | másla |
1 sáček | světlá dortová želatina |
1 sáček | želatinový ztužovač |
snítky máty a drobné ovoce na ozdobu | |
nejlépe čerstvé meruňky na ozdobu | |
dortová forma o průměru 22-25 cm | |
papír na pečení pomaštěný máslem | |
voda |
Postup:
- Máslo necháme povolit při pokojové teplotě, sušenky podrtíme v sáčku, nebo je rozmixujeme na jemnou drť, z másla a sušenek pak vypracujeme základ dortu
- Do dortové formy vložíme máslem vymazaný papír na pečení
- Připravenou sušenkovou směs upěchujeme do dortové formy, necháme v mrazáku tak 30 -40 minut, aby důkladně ztuhla
- Z meruňkového kompotu slijeme šťávu, meruňky dáme do nádoby robota, přidáme tvaroh a oba jogurty, vše ušleháme dohladka
- Želatinový ztužovač smícháme se 100 ml studené vody, přidáme do jogurtové směsi, promícháme, nalijeme na dortový korpus, uhladíme
- Kompotovou šťávu nastavíme vodou, tak aby jsem získali 250 ml tekutiny, vmícháme želatinu, přivedeme k bodu varu, ale nevaříme!, mírně zchladlou želatinu nalijeme na dort, necháme v lednici ztuhnout
- Dort ozdobíme snítky máty, plátky nejlépe čerstvých meruněk a případně i dalším drobným sezónním ovocem.