Pečené taštičky z listového těsta plněné tvarohem a švestkou, přelité horkými povidly.
Ingredience:
1 ks | balíčku listového těsta |
1/2 kg | švestek |
200 g | švestkových povidel |
100 g | oleje |
30 g | plátků mandlí na posypání |
1 ks | žloutku |
1 dcl | červeného vína |
šťáva z 1 citronu | |
Na ochucený tvaroh: | |
70 g | cukru |
30 g | rozinek |
2 ks | žloutků |
1 ks | měkkého tvarohu |
špetka vanilkového cukru |
Postup:
1. Listové těsto vyválíme na plát silný asi 1 mm a nakrájíme na čtverečky 6 x 6 cm
2. Měkký tvaroh smícháme s cukrem, žloutky, rozinkami a špetkou vanilkového cukru
3. Omyté švestky rozpůlíme a vypeckujeme
4. Okraje těsta pomažeme žloutkem rozšlehaným s olejem, do středu dáme lžíci ochuceného tvarohu, půlku švestky, těsto překlopíme a vytvoříme taštičky, okraje pevně spojíme a poklademe na plech vyložený pečicím papírem
5. Vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 10 minut, pak z trouby vytáhneme, potřeme rozšlehaným vejcem s olejem, lehce posypeme mandlemi a pečeme ještě asi 5 minut
6. Do kastrůlku vlijeme červené víno, přivedeme do varu, přidáme švestková povidla, krátce povaříme, pak přidáme citronovou šťávu, sundáme z tepla a vmícháme na kousky nakrájené zbylé švestky
7. Švestkové taštičky podáváme přelité horkými povidly.