Senzační recept na tresku od šéfkuchaře Lukáše Holého z pivovarské restaurace OSSEGG včetně několika tipů šéfkuchaře. K tresce v pivním těstíčku se skvěle hodí polotmavé pivo RUTHARD 11 OSSEGG.
Ingredience:
1 porce: | |
Suroviny na rybu: | |
180 g | filetu z tresky jednoskvrnné |
hladká mouka na obalení | |
rostlinný olej na smažení | |
sůl | |
Suroviny na těstíčko: | |
200 g | hladké mouky |
75 g | rýžové mouky |
200 ml | světlého piva Phillip OSSEGG Praha |
200 ml | sodovky |
1 lžička | jedlé sody |
Suroviny na mačkaný hrášek: | |
200 g | čerstvého vyloupaného hrášku |
1,5 l | vody |
2 lžíce | cukru krupice |
2 lžičky | změklého másla |
čerstvě mletý pepř | |
Sůl | |
Suroviny na tatarskou omáčku /4-6 porcí/ : | |
300 g | pivní majonézy |
20 g | kaparů v nálevu |
20 g | nakládaných okurek |
10 g | šalotky |
1 lžička | citronové šťávy |
špetka čerstvě mletého pepře | |
špetka soli | |
Suroviny na bramborové hranolky: | |
250 g | moučných brambor |
rostlinný olej na smažení | |
sůl |
Postup:
Postup na těstíčko:
- V misce smíchej mouky, jedlou sodu a sůl.
- Poté přidej pivo a sodovku a vymíchej metlou hladké těstíčko.
- Dej do lednice a nech odpočnout a vychladit 2-3 hodiny
Postup na rybu:
- Filet vykosti, zbav kůže, ze všech stran osol a obal v hladké mouce.
- Přebytečnou mouku oklepej a filet obal ve vychlazeném připraveném těstíčku.
- Smaž 5 minut dozlatova v oleji rozpáleném na 180 °C. Rybu během smažení opatrně otoč.
Postup na tatarskou omáčku:
- Kapary propláchni a nech okapat a nakrájej na jemno.
- Okurky nakrájej na jemno, šalotku oloupej a nakrájej na jemno, petržel nakrájej na jemno.
- Do misky dej majonézu, přimíchej kapary, okurky, šalotku, petržel a citronovou šťávu. Dle chuti osol a opepři. Dobře promíchej a nech 1/2 hodiny vychladit v lednici.
Postup na mačkaný hrášek:
- Hrášek povař 2 minuty v oslazené vroucí vodě
- Slij vodu a polovinu hrášku rozmixuj tyčovým mixérem. Dochuť solí a pepřem a vmíchej polovinu másla. Propasíruj.
- Zbylí hrášek rozšťouchej, osol a opepři a přidej zbylé máslo.
- Promíchej s hráškovou kaší. Dosol dle chuti.
Postup na bramborové hranolky:
- Brambory očisti pod tekoucí vodou kartáčkem a podélně rozkroj dle velikosti na šestiny (silnější hranolky).
- Dobře osuš a smaž 7 minut ve vysoké vrstvě oleje rozpáleného na 140 stupňů .
- Brambory vyjmi a nech je 5 minut okapat. Poté je dosmaž v oleji rozpáleném na 190 stupňů dozlatova dalších cca 10 minut.
- Přendej do mísy, osol a promíchej.
Čas smažení se může měnit dle použitého druhu brambor. V tomto receptu byly použity brambory odrůdy RUSSET.
Recept na pivní majonézu najdete zde: Majonéza z černého piva OSSEGG
Poznámka:OSSEGG RUTHARD 11 – Polotmavé pivo: Svrchně kvašený ležák spadající do kategorie American Red Ale má rubínově červenou barvu. Použité chmely Pacifica a Mosaic dávají pivu výraznou vůni, ve které najdete tropické ovoce, limetku a broskve. Má nižší říz a střední plnost. V chuti objevíte tóny citrusů, především pomeranče. Doznívání je delší a příjemně hořké.
Pivo OSSEGG RUTHARD 11, 0,5l – 35 Kč
Pivovarské restaurace OSSEGG, Římská 45, Praha, Vinohrady, Praha.ossegg.com
Treska s cuketovou kaší
Trhaná vepřová plec na jablečném moštu a cideru s bramborovými noky