Slávky jsou především mimořádně zdravé a řadí se mezi takzvané superpotraviny. Obsahují plno bílkovin, železa a vitaminů. I jedna malá slávka obsahuje velké množství omega-3 mastných kyselin, vitaminy A a B12, selen, jód a zinek. Přitom jejich příprava je rychlá a poměrně jednoduchá. Vyzkoušejte například tento recept.
Ingredience:
400 g | mušlí |
2 ks | bobkového listu |
2 ks | pórku |
2 ks | cibule |
1 ks | řapíkatý celer |
1 sklenice | suchého bílého vína |
Postup:
- Mušle očistíme a důkladně propláchneme. Odstraníme otevřené nebo rozbité.
- Pórek a cibuli nakrájíme na tenké kroužky. Listy celeru nakrájíme nahrubo.
- Mušle společně s nakrájenou zeleninou vložíme do velké pánve. Zalijeme bílým vínem, přidáme bobkový list, přikryjeme poklicí a přivedeme k varu. Mušle vaříme na silném plameni 5 až 8 minut. Během vaření mušle občas promícháme či poklepeme, aby se otevřely – když se slávky otevřou, jsou hotové.
- Pokrm podáváme s francouzským chlebem a s různými omáčkami podle chuti. Doporučujeme vyzkoušet například remuládu.
Recept k článku: Prague Mussel Week: čerstvé slávky a chuť moře obohatí menu pražských restaurací
Thajské seafood kari se slávkami, citronovou trávou a thajskou bazalkou
Ústřice dušené, zapékané