Tradiční česká žemlovka připravená z toastového chleba.
Ingredience:
1,5 kg | ustrouhaných jablek |
500 g | toastového chleba (například Penam) |
máta, skořice a jablíčka na dozdobení | |
3 ks | vejce |
0,5 l | mléka |
strouhanka | |
rozinky | |
skořice | |
cukr | |
tuk na vymazání a pokapání |
Postup:
1. Toustový chléb rozkrojíme napůl, polijeme mlékem smíchaným se žloutky a cukrem
2. Nastrouháme jablka, přidáme rozinky a zamícháme
3. Zapékací misku vymažeme tukem, vysypeme strouhankou a začneme pokládat navlhčené tousty, tousty prokládáme nastrouhanými jablky s rozinkami, mírně ochucené skořicí, případně i cukrem a tento postup opakujeme, jako poslední vrstvu dáme zase tousty
4. Tousty pokropíme tukem a pečeme ve vyhřáté troubě
5. Na žemlovku po zapečení položíme našlehaný sníh ze dvou bílků, jedné lžíce cukru a necháme dopéct, aby sníh krásně zrůžověl.
Zdroj: toustovani.cz