Tortilla Española neboli španělská omeleta je tradiční pokrm španělské kuchyně. Je to vlastně omeleta z vajíček, brambor a cibule.
Ingredience:
4-5 ks | čerstvých vajíček |
2-3 ks | středně velké brambory |
1 ks | středně velké cibule |
olivový olej | |
sůl |
Postup:
1. Brambory oškrábeme a nakrájíme je na kolečka, cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky
2. Připravená brambory i s cibulí orestujeme na rozpáleném olivovém oleji
3. Vaječné bílky ušleháme do pěny, za stálého šlehání přidáme žloutky, výslednou hmotu přidáme k opečeným bramborům a cibuli, promícháme a necháme 10 minut mimo zdroj tepla, odpočinout
4. Směs rozprostřeme na rozehřátý olej, smažíme na co nejmenším ohni a pravidelně třeseme s pánví, aby nám tortilla nepřilnula
5. Až se omeleta lehce srazí, opatrně ji obrátíme na druhou stranu a smažíme další 2 minuty.
Tortilla by měla mít zlatavou barvu, uvnitř by měla být vláčná.
Poznámka:Španělská trotlilla existuje v mnoha variacích. Se salámem či jinou uzeninou, se zeleninou …