REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tmavá (krevní) tlačenka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Základní recept na tmavou tlačenku připravovanou při zabijačkách.


Ingredience:
poměr surovin:
30 %libové suroviny (maso z plece, krkovičky)
50 %tučné suroviny (maso z hlavy, tučný lalok, bůček)
15 %vařených kůžiček
5 %jazyka a srdce
polévka z masa
vepřová krev
Koření na 10 kg tmavé tlačenky:
200 gsoli
20 gmletého pepře
15 gmletého nového koření
10 gtřeného česneku
3 gmajoránky

Postup:

1. Vařená libová masa (z plece, krkovičky) nakrájíme na úhledné kostky o rozměru 2,5cm a tučná masa (z hlavy, laloku, bůčku) na kostky o rozměru 1cm
2. Srdce a jazyk uvaříme s masem a umeleme
3. Vařené kůžičky umeleme na masovém strojku
4. Pokrájené a mleté suroviny vložíme do větší nádoby a promícháme s mletými kůžemi, přecezenou krví a polévkou
5. Přidáme mletý pepř, nové koření, třený česnek, majoránku, sůl a vše dobře promícháme
6. Promíchanou směs volně plníme do dobře vypraného, obráceného žaludku nebodo obráceného, dobře vypraného měchýře, popřípadě do umělého střeva zakoupeného v obchodě
7. Tlačenky zavážeme a vložíme do vřelé polévky nebo vody
8. Když tlačenky přejde var, propíchneme je tenkou jehlou (zbaví se vzduchu), teplotu snížíme na 85 °C až 90 °C a při této teplotě vaříme 2,5 až 3 hodiny, podle velikosti
9. Před vyjmutím z polévky (vody) zkusíme, zda jsou dostatečně provařené: v nejširším místě je propíchneme čistou špejlí, špejle nesmí být krvavě zbarvena a otvorem v tlačence nesmí vytékat krvavě zbarvená šťáva
10. Potom tlačenky vyjmeme z polévky (vody), dáme do studené vody, opláchneme a položíme na prkénko, aby vychladly
11. Téměř vychladlé tlačenky obrátíme a zatížíme prkénkem
12. Takto upravené tlačenky necháme úplně vychladnout, nejlépe do příštího dne.

Doporučení:

Vychladlé tlačenky je možné udit studeným kouřem. K uzení se tlačenky zavěsí tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Pilinami a většími kusy tvrdého dřeva se topí pouze tolik, aby v udírně byl hustý kouř, ale aby přitom nestoupla teplota nad 20 až 25 °C. Udí se 4 až 6 hodin. Tím se zvýší trvanlivost tlačenek.

Poznámka:

Krevní tlačenku můžeme také plnit do sklenic. Sterilujeme 3 hodiny při 100 °C. Podle své chuti můžeme také přidat do tlačenky ještě mletý kmín, mletý hřebíček, strouhanou cibuli.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy