REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tmavá (krevní) tlačenka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Základní recept na tmavou tlačenku připravovanou při zabijačkách.


Ingredience:
poměr surovin:
30 %libové suroviny (maso z plece, krkovičky)
50 %tučné suroviny (maso z hlavy, tučný lalok, bůček)
15 %vařených kůžiček
5 %jazyka a srdce
polévka z masa
vepřová krev
Koření na 10 kg tmavé tlačenky:
200 gsoli
20 gmletého pepře
15 gmletého nového koření
10 gtřeného česneku
3 gmajoránky

Postup:

1. Vařená libová masa (z plece, krkovičky) nakrájíme na úhledné kostky o rozměru 2,5cm a tučná masa (z hlavy, laloku, bůčku) na kostky o rozměru 1cm
2. Srdce a jazyk uvaříme s masem a umeleme
3. Vařené kůžičky umeleme na masovém strojku
4. Pokrájené a mleté suroviny vložíme do větší nádoby a promícháme s mletými kůžemi, přecezenou krví a polévkou
5. Přidáme mletý pepř, nové koření, třený česnek, majoránku, sůl a vše dobře promícháme
6. Promíchanou směs volně plníme do dobře vypraného, obráceného žaludku nebodo obráceného, dobře vypraného měchýře, popřípadě do umělého střeva zakoupeného v obchodě
7. Tlačenky zavážeme a vložíme do vřelé polévky nebo vody
8. Když tlačenky přejde var, propíchneme je tenkou jehlou (zbaví se vzduchu), teplotu snížíme na 85 °C až 90 °C a při této teplotě vaříme 2,5 až 3 hodiny, podle velikosti
9. Před vyjmutím z polévky (vody) zkusíme, zda jsou dostatečně provařené: v nejširším místě je propíchneme čistou špejlí, špejle nesmí být krvavě zbarvena a otvorem v tlačence nesmí vytékat krvavě zbarvená šťáva
10. Potom tlačenky vyjmeme z polévky (vody), dáme do studené vody, opláchneme a položíme na prkénko, aby vychladly
11. Téměř vychladlé tlačenky obrátíme a zatížíme prkénkem
12. Takto upravené tlačenky necháme úplně vychladnout, nejlépe do příštího dne.

Doporučení:

Vychladlé tlačenky je možné udit studeným kouřem. K uzení se tlačenky zavěsí tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Pilinami a většími kusy tvrdého dřeva se topí pouze tolik, aby v udírně byl hustý kouř, ale aby přitom nestoupla teplota nad 20 až 25 °C. Udí se 4 až 6 hodin. Tím se zvýší trvanlivost tlačenek.

Poznámka:

Krevní tlačenku můžeme také plnit do sklenic. Sterilujeme 3 hodiny při 100 °C. Podle své chuti můžeme také přidat do tlačenky ještě mletý kmín, mletý hřebíček, strouhanou cibuli.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Jubilejní Burgerfest přivítal 21 000 návštěvníků a trhnul rekord s největším burgerem

10. ročník Burgerfestu, který se o víkendu uskutečnil na holešovickém Výstavišti se skutečně vydařil. Kromě dokonalého počasí po celou dobu akce si jej užilo přes 21 000 návštěvníků a došlo i na rekord. Tím byl největší burger v České republice, který vážil 95 kg a měřil 98 na 24 cm, díky čemuž se podařilo jej zapsat i do České knihy rekordů. Celkem se na akci zkonzumovalo 45.000 burgerů v 53 bistrech a restauracích, proběhlo 10 workshopů a kuchařských show, byly zvoleny nejlepší restaurace a rozdaly se ceny v hodnotě přesahující 500 000 Kč.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy