REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tiramisu roláda s mascarpone

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Roláda připravená z upečené piškotové placky proložené smetanovým krémem a v kávě máčenými piškoty.


Ingredience:
Na těsto:
6 lžicmoučkového cukru
3 lžícehladké mouky
2 lžícepolohrubé mouky
1 lžícesolamylu
1/2 balíčkukypřícího prášku do pečiva
6 ksvajec
špetička soli
Na krém - náplň:
500 gmascarpone
250 mlmetany ke šlehání 30 %
12 kscukrářských piškotů
1 ksztužovač do šlehačky
3 lžícemoučkového cukru
kakaový prášek na posyp
šálek hodně silné kávy
mandlový likér

Postup:

1. Nejprve si ušleháme se špetičkovou soli do tuha sníh z bílků, pak po částech přidáme cukr a opět zašleháme, potom, pokud možno po jednom, přidáváme žloutky, nakonec, a velmi lehkou rukou, přidáme prosáté mouky, solamyl a prášek do pečiva
2. Těsto nalijeme na plech s pečicím papírem, opatrně uhladíme a dáme do trouby vyhřáté na 200 °C, upečeme dorůžova, což trvá cca 7 min
3. Na mřížce necháme mírně vychladnout, nic nemotáme …
4. Příprava krému; šlehačku a ztužovač vyšleháme do tuha, přidáme mascarpone, cukr a zlehka spojíme s ušlehanou šlehačkou
5. Větší polovinu krému rozetřeme na upečený piškotový plát
6. Uvaříme silnou kávu (jedno jestli od žida nebo z koloniálu…), až vystydne, nalijeme tam velkého panáka mandlového likéru (trošku okoštujeme, jestli není ňákej divnej.., jak ten vrchní.. však víte…)
7. No a v tomto roztoku učíme plavat ty cukrářské piškotky, hezky jeden po druhém…
8. Tak, a teď je rovnáme do řady za sebe a začínáme, jak jinak, než z té delší strany, máme?, tak lehounce svineme a zase klademe piškotky a zase svineme … takto nám vyjdou tři řady piškotů!
9. Zbytkem krému potřeme roládu a posypeme přes sítko kakaíčkem, zdobíme, jak (ne)umíme …

Poznámka:

Autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy