Recept na české “Tiramisu” ve tvaru dortu. Forma by měla mít velikost 22 cm.
Ingredience:
400 g | pomazánkového másla |
260 g | kulatých piškotů |
400 ml | smetany ke šlehání |
100 ml | horké vody |
2 lžíce | moučkového cukru |
1-2 lžičky | rozpustné kávy |
2 lžíce | rumu |
2 ks | banány |
forma na dort o průměru na 22 cm |
Postup:
1. Rozpustnou kávu zalijeme asi 100 ml horké vody, jakmile trochu vychladne, přidáme do ní dvě lžíce rumu 2. Pomazánkové máslo vyklopíme z kelímků do větší misky, pomocí ručního tyčového mixéru nastaveného na pomalé otáčky ho rozmícháme, poté po částech přiléváme smetanu a stále šleháme, až vznikne hustá hladká hmota
3. Dno dortové formy poklademe jednou vrstvou piškotů a pokapeme kávou smíchanou s rumem, na tuto vrstvu poklademe tenká kolečka banánu a poté rozetřeme část připraveného krému, vrstvy opakujeme, až vyčerpáme všechny suroviny, poslední vrstvu piškotů lehce přitiskneme a krém na povrchu uhladíme
4. Dort dáme do chladničky a necháme důkladně vychladit
5. Těsně před servírováním dortu odstraníme okraj formy, spodní část raději ponecháme.