REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Šlehačkový broskvový dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Upečený dortový korpus potřený smetanovou směsí, ozdobený mandlovými lupínky a dílky broskví, posypaný hoblinkami čokolády.


Ingredience:
Na těsto:
150 gpolohrubé mouky
100 gcukru krupice
100 gtuku Hery
4-5 lžicmléka
1 lžičkakypřicího prášku
2 ksvajec
1 kssáčku vanilkového cukru
tuk a mouka na formu
Na ozdobení:
1 kgbroskví
200 gčokolády na vaření
600 mlsmetany na šlehání
4 lžícemandlových lupínků
2 kssáčku vanilkového cukru
2 kssáčků ztužovače smetany

Postup:

1. Do mísy dáme změklý, na menší kousky nakrájený tuk, přidáme krupicový i vanilkový cukr a šleháme tak dlouho, dokud se nevytvoří bílá pěna a cukr se nerozpustí, pak zašleháme žloutky
2. V jiné míse prosijeme polohrubou mouku s kypřicím práškem do pečiva, přilijeme mléko, promícháme a vmícháme do žloutkové pěny, nakonec do těsta opatrně zapracujeme tuhý sníh z bílků
3. Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané dortové formy, uhladíme, vložíme do předehřáté trouby na 175 °C a pečeme 30 minut
4. Broskve krátce spaříme ve vroucí vodě, oloupeme, rozpůlíme a vyloupneme pecky (pokud použijeme konzervované, šťávu slijeme a broskve necháme okapat), menší část broskví na ozdobu nakrájíme na dílky a zbytek na malé kousky
5. Našleháme 400 ml smetany se ztužovačem i vanilkovým cukrem, vmícháme do ní 150 g na hoblinky nastrouhané čokolády a nakrájené broskve 6. Na připravený korpus rozetřeme připravenou smetanovou směs a uložíme na 30 minut do chladničky
7. Pak našleháme zbylou smetanu se ztužovačem i vanilkovým cukrem, částí potřeme stranu dortu, přilepíme na ni na sucho opražené mandlové lupínky, zbylou smetanou naplníme cukrářský sáček s hubičkou, ozdobíme povrch dortu, dokola obložíme nakrájenými dílky broskví a do středu nasypeme zbylé hoblinky nastrouhané čokolády.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy