REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Točený dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dort umotaný z upečených plátů piškotů spojených k sobě krémem, ozdobený krémem a dalšími ingrediencemi dle fantazie, například nastrouhanou čokoládou, podrcenými ořechy, kakaem …


Ingredience:
160 gpolohrubé mouky
160 gmoučkového cukru
100 gškrobové moučky
2 sáčkyvanilkového cukru
5-6 lžicvlažné vody
4 lžícekakaa
2 lžičkyprášku do pečiva
6 ksvajec
Na náplň:
2 kelímkysmetany ke šlehání
1 sáčekztužovač šlehačky
Ostatní:
papír na pečení
kakao, nebo strouhaná čokoláda, podrcené ořechy ... na ozdobu

Postup:

1. Vejce opatrně rozklepneme, oddělíme žloutky od bílků, žloutky nastavíme vlažnou vodou a rozšleháme s cukrem, z bílků vyšleháme tuhý sníh
2. Postupně ke žloutkům zašleháme ostatní suroviny, nakonec opatrně zamícháme sníh z bílků
3. Těsto rozetřeme na dva plechy vyložené papírem na pečení, pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 8 minut, tedy jen chvíli, aby se těsto nevysušilo
4. Oba pláty necháme prochladnout, jeden potřeme částí šlehačky a nakrájíme po délce pruhy silné 5-6 cm, nebo podle plechu, aby vyšly stejné pruhy
5. První pruh opatrně stočíme do ruličky, postavíme na kulatou podložku a postupně k němu napojíme další pruhy, až je postupně natočíme všechny a vznikne nám velký šnek
6. Podle velikosti obvodu šneka vykrojíme z druhého plechu dva pláty, jeden postavíme na rovnou podložku, potřeme krémem a na něj postavíme srolovaného šneka, vršek přikryjeme druhým kolem potřeným krémem
7. Celý dort nakonec potřeme zbylým krémem a dále ozdobíme dle fantazie, například nastrouhanou čokoládou, kakaem, podrcenými ořechy … necháme v lednici pěkně ztuhnout.

Doporučení:

Jeden korpus můžeme nechat světlý, tedy bez přidání kakaa, druhý uděláme tmavý …. při krájení dortu pak vynikne struktura dortu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy