REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Točený dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dort umotaný z upečených plátů piškotů spojených k sobě krémem, ozdobený krémem a dalšími ingrediencemi dle fantazie, například nastrouhanou čokoládou, podrcenými ořechy, kakaem …


Ingredience:
160 gpolohrubé mouky
160 gmoučkového cukru
100 gškrobové moučky
2 sáčkyvanilkového cukru
5-6 lžicvlažné vody
4 lžícekakaa
2 lžičkyprášku do pečiva
6 ksvajec
Na náplň:
2 kelímkysmetany ke šlehání
1 sáčekztužovač šlehačky
Ostatní:
papír na pečení
kakao, nebo strouhaná čokoláda, podrcené ořechy ... na ozdobu

Postup:

1. Vejce opatrně rozklepneme, oddělíme žloutky od bílků, žloutky nastavíme vlažnou vodou a rozšleháme s cukrem, z bílků vyšleháme tuhý sníh
2. Postupně ke žloutkům zašleháme ostatní suroviny, nakonec opatrně zamícháme sníh z bílků
3. Těsto rozetřeme na dva plechy vyložené papírem na pečení, pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 8 minut, tedy jen chvíli, aby se těsto nevysušilo
4. Oba pláty necháme prochladnout, jeden potřeme částí šlehačky a nakrájíme po délce pruhy silné 5-6 cm, nebo podle plechu, aby vyšly stejné pruhy
5. První pruh opatrně stočíme do ruličky, postavíme na kulatou podložku a postupně k němu napojíme další pruhy, až je postupně natočíme všechny a vznikne nám velký šnek
6. Podle velikosti obvodu šneka vykrojíme z druhého plechu dva pláty, jeden postavíme na rovnou podložku, potřeme krémem a na něj postavíme srolovaného šneka, vršek přikryjeme druhým kolem potřeným krémem
7. Celý dort nakonec potřeme zbylým krémem a dále ozdobíme dle fantazie, například nastrouhanou čokoládou, kakaem, podrcenými ořechy … necháme v lednici pěkně ztuhnout.

Doporučení:

Jeden korpus můžeme nechat světlý, tedy bez přidání kakaa, druhý uděláme tmavý …. při krájení dortu pak vynikne struktura dortu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Mák, dýně a mrkev – 3 podzimní recepty na podporu imunitu

Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Zde je několik receptů z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy