Salát z uvařených těstovin, nakrájené šunky, rajčat a hrášku, podávaný dochucený zálivkou.
Ingredience:
Rozpočet pro 4 osoby: | |
250 g | těstovin (mušličky, kolínka, vřeténka ...) |
150 g | šunky |
50 g | hrášku |
2 ks | rajčat |
pažitka | |
sůl | |
Zálivka: | |
1 lžíce | oleje |
1 lžička | octa |
mletý bílý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Těstoviny dáme do vroucí osolené vody a ihned zamícháme,aby se nepřichytily ke dnu
2. Uvaříme je ne příliš doměkka (tak zvaně na skus – al dente)
3. Uvařené těstoviny scedíme,ihned zakapeme lžičkou oleje a promícháme
4. Těstoviny vložíme do mísy, přidáme opláchnutá, na osminky nakrájená rajčata, vyloupaný čerstvý hrášek a na menší kousky nakrájenou šunku
5. Zalijeme připravenou zálivkou smíchanou z oleje, octa, mletého pepře a špetky soli
6. Vše zlehka promícháme a dáme vychladit
7. Před podáváním salát posypeme nadrobno nasekanou pažitkou.
Po uvaření můžeme těstoviny propláchnout studenou vodou, aby se nelepily, necháme okapat a již nepoužíváme olej. Ingredience samozřejmě můžeme různě obměňovat, skvělé jsou v těstovinových salátech okurky, olivy, ančovičky, lístky bylinek …
Poznámka:Některé těstovinové saláty podáváme vychlazené, jiné lépe chutnají při pokojové teplotě.