Kromě klasické paštiky můžeme z husích jater a dalších ingrediencí vyrobit také terinu – jde o umleté maso, neboli fáš uvařený ve vodní lázni nebo v páře ve formě vyložené plátky slaniny či sádla.
Ingredience:
Rozpis tak na 6 porcí: | |
500 g | husách jater |
280 g | 80 g slaniny doi směsi, 200 g na vyložení formy |
250 ml | mléka |
1 lžíce | vína madeira (portugalské dezertní víno, lze nahradit portským vínem nebo brandy) |
1/4 lžičky | paštikového koření |
2 ks | vaječné žloutky |
pepř | |
sůl | |
mléko, víno madeira (portské nebo brandy) na marinování |
Postup:
1. Játra necháme několik hodin odležet v mléce, případně je můžeme marinovat ve víně madeira či portském
2. Odblaníme, nejlepší 1/
3 jater dáme stranou, nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme
3. Vyrobíme si fáš; zbytek jater rozmixujeme, přidáme k nim mletou slaninu, také osolíme a opepříme, vmícháme syrové žloutky a mléko, případně víno madeiru nebo portské, podle toho, v čem jsme játra marinovali
4. Formu vyložíme plátky slaniny, na ně rozetřeme část fáše, poklademe plátky jater a na ně dáme další vrstvu fáše, opakujeme až do spotřebování surovin, formu zaplníme do 3/
4 objemu
5. Vrchní část pokryjeme další vrstvou plátků slaniny a uzavřenou formu vaříme v páře nebo ve vodní lázni tak 2 hodiny
6. Necháme vychladnout, vyklopíme a nakrájíme.
Skvělá je terina servírovaná na opečené bagetě, ochucená ovocnou zavařeninou, případně ovocným čatním.