REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Telecí plec vařená s houbovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Uvařené maso z telecí plece zalité houbovou omáčkou.


Ingredience:
Poměr pro 6 osob:
750 gmasa z telecí plece
150 gkořenové zeleniny
150 gčerstvých hub
40 gcibule
30 gmásla
1 ksmenší cibule
trochu zelené petržele
koriandr
sůl
vývar z telecího masa
Na jíšku:
60 ghladké mouky
60 gmásla

Postup:

1. Maso omyjeme a vcelku, nejlépe svinuté a motouzem spirálovitě ovázané, vložíme do osolené vařící vody
2. Asi 1/
2 hodiny je povaříme, pak přidáme očištěnou zeleninu a cibuli vcelku, dále koriandr a maso dovaříme do měkka (to trvá celkem 80 až 90 minut)
3. Houby očistíme, nakrájíme na plátky a na másle s cibulkou je podusíme
4. U másla a hladké mouky si připravíme světlou jíšku, podlijeme ji asi 3/
4 litru vývaru z telecího masa, 20 minut povaříme a do takto připravené omáčky vložíme podušené houby, znovu asi 10 minut povaříme, přisolíme a nakonec do omáčky přimícháme jemně rozsekanou zelenou petržel
5. Uvařené maso zbavíme motouzu, nakrájíme na porce, urovnáme je na nahřátou mísu, části houbové omáčky přelijeme a zbylou omáčku podáváme v omáčníku.

Doporučení:

– Příloha: Vařené brambory, dušená rýže, těstoviny a salát z čerstvé zeleniny. Také vařená nebo dušená zelenina je vhodným příkrmem.

Poznámka:

Obměny: – Houbovou omáčku můžeme zjemnit žloutkem, rozkvedlaným ve smetaně. – Místo houbové omáčky můžeme použít omáčky maďarské, zeleninové, smetanové, kaparové, rajské apod – Podáváme jako hlavní chod- Příprava jíšky viz: Jíška .

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy