Tento recept pro Globus připravila Alena Chramostová, blogerka Dobrot do bříška. Vyzkoušejte její dušené telecí maso z papiňáku.
Ingredience:
Počet porcí: 5 | |
4 ks | telecí líčka |
4 ks | mrkve |
3 ks | řapíky celeru |
2 ks | petržele |
1 ks | cibule |
5-6 ks | žampionů (pokud nemáte rádi houby, dávat nemusíte) |
4 ks | kuličky nového koření |
2 ks | bobkové listy |
400 g | loupaných, krájených rajčat |
150 g | slaniny |
1 lžíce | cukru |
200 ml | kvalitního červeného vína |
vícebarevný pepř | |
hrubozrnná sůl | |
vývar | |
olej |
Postup:
- V tlakovém hrnci si na oleji zatáhneme maso nakrájené na větší kostky, jakmile je zatáhnuté, vyndáme stranou
- Dále si v papiňáku osmahneme nakrájenou mrkev, celer, petržel a posypeme lžící cukru, až bude mít zelenina zlatavou barvu, tak přidáme slaninu, mírně orestujeme a pak rajčata, vrátíme zpět maso, které jsme si mezitím osolili, a vše podlijeme vínem a dolijeme vývarem, tak aby byla zelenina i maso ponořeny, ale ne více
- Papiňák zaděláme a od přivedení k varu vaříme 30 minut, na posledních 10 minut přidáme žampiony
- Poté opatrně papiňák otevřeme, maso vyjmeme, můžeme i část zeleniny a zbytek omáčky rozmixujeme tyčovým mixérem, zelenina omáčku zahustí sama o sobě a není třeba již nikterak dohušťovat
- Podle chuti pak omáčku dosolíme či, kdo má rád sladší tak přidá trochu cukru.
Podáváme např. s bramborovou kaší.
Poznámka:Zdroj: Globus.cz