Telecí kýta nakrájená na kostky a podušená doměkka spolu s rajčaty, ančovičkami a dalšími ingrediencemi.
Ingredience:
1 kg | telecí kýty |
400 g | plechovky krájených rajčat |
375 ml | zeleninového vývaru |
125 ml | smetany ke šlehání |
2 lžíce | brandy |
1 lžíce | rajčatového protlaku |
1/2 lžičky | cukru krupice |
3 ks | filetů ančoviček naložených v oleji |
2 ks | stroužků česneku |
1 ks | bobkového listu |
šťáva z 1/2 citronu | |
olivový olej |
Postup:
1. Očištěnou kýtu opláchneme osušíme a nakrájíme na 3 cm kostičky
2. V hrnci na 1 lžíci rozehřátého olivového oleje krátce opečeme oloupané utřené stroužky česneku s okapanými ančovičkami
3. Pak vmícháme krájená rajčata, rajčatový protlak, krupicový cukr, bobkový list, přivedeme k varu a za občasného promíchání vaříme 15 minut nebo dokud se směs částečně nezredukuje
4. V pánvi na rozehřátém oleji zprudka opečeme ze všech stran maso, přilijeme brandy a necháme odpařit, pak maso dáme do hrnce k rajčatům, přilijeme zeleninový vývar a pod pokličkou za občasného promíchání dusíme doměkka
5. Potom vlijeme smetanu, prohřejeme a nakonec vmícháme citronovou šťávu a podáváme s bramborovou kaší posypanou na jemno nasekanou petrželkou.