Podušené telecí maso doměkka na cibulovém základě spolu s dalšími ingrediencemi, servírované s vařenými nudlemi posypanými nadrobno nasekanou kudrnkou.
Ingredience:
600 g | telecí plece |
400 g | hladké mouky |
700 ml | masového vývaru |
2 lžíce | sladké mleté papriky |
2 lžíce | sádla |
1 lžíce | rajského protlaku |
1 lžíce | octa |
12 lžic | studené vody |
3 ks | vajec |
2 ks | stroužků česneku |
2 ks | velké cibule |
citronová kůra z poloviny citrónu | |
muškátový oříšek | |
petrželka kudrnka | |
sůl |
Postup:
1. Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka, orestujeme na rozehřátém sádle, přisypeme papriku, přilijeme ocet, asi 50 ml vývaru a promícháme
2. Pak přidáme očištěnou, na kostky nakrájenou telecí plec, nastrouhanou citronovou kůru, sůl, přiklopíme pokličkou a dusíme téměř doměkka, dle potřeby podléváme vývarem 3. Téměř měkké maso zalijeme zbylým vývarem tak, aby omáčka maso zakryla, přidáme utřený česnek, rajský protlak, zamícháme a dusíme doměkka
4. Během vaření guláše připravíme nudle tak, že do hladké mouky rozklepneme vejce, osolíme, přidáme špetku muškátového oříšku, podle potřeby studenou vodu, vypracujeme hladké těsto, které necháme 15 minut odpočinout, rozválíme na placku, pak rozkrájíme na zhruba 5 mm silné nudle, uvaříme ve vroucí osolené vodě a scedíme.
Na talíři nudle posypeme nadrobno nasekanou kudrnkou a podáváme jako přílohu ke guláši.