REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tafelspitz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tafelspitz je vídeňská lahůdka z vařených plátků hovězího masa – tzv. květové špičky, ty se vaří až 3 hodiny spolu s kořením a dalšími ingrediencemi, porce masa se pak podávají s kousky zeleniny, mírně přelité vývarem, často i s bramborovou kaší, či jinak upravenými brambory, ochucené například jablečným křenem.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
800 ghovězí květové špičky
250 gkořenové zeleniny (4-5 ks mrkve, 1 ks petržele a kousek celeru)
10-12 kskuliček černého pepře
5-8 kskuliček nového koření
2 ksbobkové listy
1 ksvětší cibule
1 kspórku
voda
sůl
máslo na orestování zeleniny

Postup:

1. Na másle orestujeme na plátky nakrájenou, dobře očištěnou, kořenovou zeleninu (mrkve použijeme v této fázi jen polovinu)
2. Maso zalijeme horkou vodou, přidáme orestovanou zeleninu a koření, přivedeme k varu a necháme táhnout (jen mírně pobublávat) 2 až 3 hodiny
3. Tak 30 minut před koncem do pokrmu přidáme na kolečka pokrájený pórek a zbylou mrkev
4. Měkké maso vytáhneme, nakrájíme na silnější plátky a vrátíme zpět prohřát
5. Pokrm dle chuti dosolíme, případně dokořeníme, nejdříve konzumujeme vývar se zeleninou, pak maso a zeleninu, vše mírně přelité vývarem, jako přílohu podáváme čerstvě nastrouhaný křen promíchaný s nastrouhaným jablkem a bramborovou kaši, či šťouchané brambory.

Doporučení:

Jako další přílohu k tomuto pokrmu si Rakušané dopřávají špenát nebo například pažitkovou omáčku.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy