REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tažený závin s jablky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z domácího taženého těsta vyrobené dvě nohavice štrůdlu naplněného nastrouhanými jablky, vlašskými ořechy a rozinkami, směs ochucená máslem, skořicí, rumem a šťávou z citrónu, vše upečené v troubě pěkně dozlatova.


Ingredience:
Na těsto:
280 ghladké mouky
100 mlvlažné vody
2 lžícerozpuštěného sádla
1 lžíceocta
1/2 lžičkysoli
2 ksvaječné žloutky
Na náplň:
12-14 ksstředně velkých jablek
125 gmásla
4 hrstirozinek (namočíme si je přes noc do rumu)
3 hrstivlašských ořechů
8 lžicstrouhanky
1 lžícemleté skořice
krupicový cukr dle chuti
šťáva z jednoho citronu
Ostatní:
mletá skořice
Odstatní:
Odstatní:
papír na pečení, moučkový cukr na posypání, plátýnko, rum

Postup:

1. Na silikonovou podložku nebo vál prosijeme mouku smíchanou se solí, uprostřed uděláme důlek, do kterého po částech za pomocí příborového nože zapracujeme vodu se žloutky, octem a sádlem (tuto směs důkladně prošleháme)
2. Až se nám veškerá tekutina vsákne do mouky, odložíme nůž a zapojíme ručičky, těsto velice důkladně propracujeme do kompaktní, nelepivé, pružné a lesklé koule (pokud se vám těsto ze začátku lepí na dlaně, tyto lehce poprašte hladkou moukou)
3. Vypracovaný bochánek přikryjeme nahřátým hrncem a necháme 20 minut odpočívat
4. Mezitím si připravíme náplň; na 1 lžíci másla osmahneme dorůžova strouhanku, zbytek másla necháme rozehřát
5. Jablka oloupeme, ořechy nahrubo podrtíme, rozinky necháme okapat v sítku a ten rum z nich vypijeme :-), a jdeme na to! Najdeme si vhodnou pomůcku, na které pak budeme závin vinout … nějaké dostatečně velké plátýnko, kus starého ubrusu nebo prostěradla (klasická utěrka nestačí) 6. Těsto si rozdělíme na dvě poloviny, tu druhou pořád uchováváme v teple pod hrncem, nejprve těsto vyválíme válečkem, pak opět zapojíme ruce, resp. hřbety těchto a vytahujeme těsto do všech stran, začímáne od prostředka, prstíkama pak vytáhneme i okraje, těsto musí být tenké jako papír (nevadí, když sem podaří vytvořit dírku … to se pak zavine) :)
7. Vytažený plát (placku) bohatě pokropíme máslem, posypeme polovinou strouhanky, na tuto ihned nastrouháme na slzičkovém struhadle jablka, pokapeme citronovou šťávou, rukama rovnoměrně rozprostřeme jablka po celé ploše, přidáme polovinu ořechů, rozinek, posypeme skořicí a cukrem dle chuti
8. Zavineme pomocí plátýnka a každý závin potřeme máslem, kraje podhrneme pod těsto
9. Totéž provedeme i s druhou polovinou těsta, pak záviny (můžeme si pomoci plátýnkem) přesuneme na plech vystlaný papírem na pečení, potřeme shora máslem a v troubě vyhřáté tak na 180 °C pečeme 30-40 minut
10. Do zbytku másla dáme 1 lžíci rumu a tím tak ihned potřeme z trouby vytažené štrúdle
11. Bohatě pocukrujeme a můžeme podávat horké s kopečkem šlehačky, nebo bez. A výborný je i studený.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jarní vinné tipy: k lehkým pokrmům patří svěží vína

Jaro je konečně tady. Místo zimního lenošení plánujeme první výlety a vycházky do přírody a také hledáme způsoby, jak pustit svěží vzduch do naší kuchyně. Oddychnout si od hutných zimních pokrmů chce asi každý, kde ale najít inspiraci, co na jaře uvařit rodině nebo čím pohostit návštěvu? Přečtěte si tipy na lahodná jídla z jarních surovin a rady sommeliéra, které víno k vybraným pokrmům servírovat.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy