REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tažený závin s jablky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z domácího taženého těsta vyrobené dvě nohavice štrůdlu naplněného nastrouhanými jablky, vlašskými ořechy a rozinkami, směs ochucená máslem, skořicí, rumem a šťávou z citrónu, vše upečené v troubě pěkně dozlatova.


Ingredience:
Na těsto:
280 ghladké mouky
100 mlvlažné vody
2 lžícerozpuštěného sádla
1 lžíceocta
1/2 lžičkysoli
2 ksvaječné žloutky
Na náplň:
12-14 ksstředně velkých jablek
125 gmásla
4 hrstirozinek (namočíme si je přes noc do rumu)
3 hrstivlašských ořechů
8 lžicstrouhanky
1 lžícemleté skořice
krupicový cukr dle chuti
šťáva z jednoho citronu
Ostatní:
mletá skořice
Odstatní:
Odstatní:
papír na pečení, moučkový cukr na posypání, plátýnko, rum

Postup:

1. Na silikonovou podložku nebo vál prosijeme mouku smíchanou se solí, uprostřed uděláme důlek, do kterého po částech za pomocí příborového nože zapracujeme vodu se žloutky, octem a sádlem (tuto směs důkladně prošleháme)
2. Až se nám veškerá tekutina vsákne do mouky, odložíme nůž a zapojíme ručičky, těsto velice důkladně propracujeme do kompaktní, nelepivé, pružné a lesklé koule (pokud se vám těsto ze začátku lepí na dlaně, tyto lehce poprašte hladkou moukou)
3. Vypracovaný bochánek přikryjeme nahřátým hrncem a necháme 20 minut odpočívat
4. Mezitím si připravíme náplň; na 1 lžíci másla osmahneme dorůžova strouhanku, zbytek másla necháme rozehřát
5. Jablka oloupeme, ořechy nahrubo podrtíme, rozinky necháme okapat v sítku a ten rum z nich vypijeme :-), a jdeme na to! Najdeme si vhodnou pomůcku, na které pak budeme závin vinout … nějaké dostatečně velké plátýnko, kus starého ubrusu nebo prostěradla (klasická utěrka nestačí) 6. Těsto si rozdělíme na dvě poloviny, tu druhou pořád uchováváme v teple pod hrncem, nejprve těsto vyválíme válečkem, pak opět zapojíme ruce, resp. hřbety těchto a vytahujeme těsto do všech stran, začímáne od prostředka, prstíkama pak vytáhneme i okraje, těsto musí být tenké jako papír (nevadí, když sem podaří vytvořit dírku … to se pak zavine) :)
7. Vytažený plát (placku) bohatě pokropíme máslem, posypeme polovinou strouhanky, na tuto ihned nastrouháme na slzičkovém struhadle jablka, pokapeme citronovou šťávou, rukama rovnoměrně rozprostřeme jablka po celé ploše, přidáme polovinu ořechů, rozinek, posypeme skořicí a cukrem dle chuti
8. Zavineme pomocí plátýnka a každý závin potřeme máslem, kraje podhrneme pod těsto
9. Totéž provedeme i s druhou polovinou těsta, pak záviny (můžeme si pomoci plátýnkem) přesuneme na plech vystlaný papírem na pečení, potřeme shora máslem a v troubě vyhřáté tak na 180 °C pečeme 30-40 minut
10. Do zbytku másla dáme 1 lžíci rumu a tím tak ihned potřeme z trouby vytažené štrúdle
11. Bohatě pocukrujeme a můžeme podávat horké s kopečkem šlehačky, nebo bez. A výborný je i studený.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vhodné potraviny využívané při dietě

Článek pana Jaroslava Vašáka. Potraviny, které vám umožní snížit váhu. Víte které suroviny jsou pro dietu ty nejvhodnější? Tak například artyčoky, avokáda, čekanky, datle, fazolové lusky, grapefruity… Ano, ať už držíte jakoukoliv dietu, je třeba, při přípravě dietních pokrmů, vybrat ty potraviny, po kterých se hubne.

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Nealko koktejlová inspirace na druhou polovinu únorové výzvy

Polovina Suchého února je za námi a možná už vás přepadá chuť na některý z oblíbených míchaných drinků. Dobrou zprávou je, že si jejich lahodnou chuť můžete užít, aniž byste svůj únorový závazek porušili. S nealkoholickými šumivými víny Bohemia Sekt a sirupy Monin vás čeká dokonalá nealko-koktejlová paleta chutí, vůní a barev. Který z následujících drinků vás láká vyzkoušet jako první?

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare – pochutnáte si a po celé 3 měsíce můžete soutěžit o skvělé výhry!

Zapečené brambory nebo špagety s tuňákem? Milujete italskou kuchyni nebo jste zastánci tradiční klasiky? Rádi objevujete nové recepty a zkoušíte netradiční kombinace, ale zároveň hledíte na zdravou stravu a štíhlou linii? Pak neváhejte a vyzkoušejte zbrusu nové recepty od Rio Mare. Nejen, že si pochutnáte a prospějete svému zdraví, ale ještě můžete vyhrát parádní ceny! Sledujte www.riomaresoutez.cz a dozvíte se víc!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy