REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tažený závin s jablky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z domácího taženého těsta vyrobené dvě nohavice štrůdlu naplněného nastrouhanými jablky, vlašskými ořechy a rozinkami, směs ochucená máslem, skořicí, rumem a šťávou z citrónu, vše upečené v troubě pěkně dozlatova.


Ingredience:
Na těsto:
280 ghladké mouky
100 mlvlažné vody
2 lžícerozpuštěného sádla
1 lžíceocta
1/2 lžičkysoli
2 ksvaječné žloutky
Na náplň:
12-14 ksstředně velkých jablek
125 gmásla
4 hrstirozinek (namočíme si je přes noc do rumu)
3 hrstivlašských ořechů
8 lžicstrouhanky
1 lžícemleté skořice
krupicový cukr dle chuti
šťáva z jednoho citronu
Ostatní:
mletá skořice
Odstatní:
Odstatní:
papír na pečení, moučkový cukr na posypání, plátýnko, rum

Postup:

1. Na silikonovou podložku nebo vál prosijeme mouku smíchanou se solí, uprostřed uděláme důlek, do kterého po částech za pomocí příborového nože zapracujeme vodu se žloutky, octem a sádlem (tuto směs důkladně prošleháme)
2. Až se nám veškerá tekutina vsákne do mouky, odložíme nůž a zapojíme ručičky, těsto velice důkladně propracujeme do kompaktní, nelepivé, pružné a lesklé koule (pokud se vám těsto ze začátku lepí na dlaně, tyto lehce poprašte hladkou moukou)
3. Vypracovaný bochánek přikryjeme nahřátým hrncem a necháme 20 minut odpočívat
4. Mezitím si připravíme náplň; na 1 lžíci másla osmahneme dorůžova strouhanku, zbytek másla necháme rozehřát
5. Jablka oloupeme, ořechy nahrubo podrtíme, rozinky necháme okapat v sítku a ten rum z nich vypijeme :-), a jdeme na to! Najdeme si vhodnou pomůcku, na které pak budeme závin vinout … nějaké dostatečně velké plátýnko, kus starého ubrusu nebo prostěradla (klasická utěrka nestačí) 6. Těsto si rozdělíme na dvě poloviny, tu druhou pořád uchováváme v teple pod hrncem, nejprve těsto vyválíme válečkem, pak opět zapojíme ruce, resp. hřbety těchto a vytahujeme těsto do všech stran, začímáne od prostředka, prstíkama pak vytáhneme i okraje, těsto musí být tenké jako papír (nevadí, když sem podaří vytvořit dírku … to se pak zavine) :)
7. Vytažený plát (placku) bohatě pokropíme máslem, posypeme polovinou strouhanky, na tuto ihned nastrouháme na slzičkovém struhadle jablka, pokapeme citronovou šťávou, rukama rovnoměrně rozprostřeme jablka po celé ploše, přidáme polovinu ořechů, rozinek, posypeme skořicí a cukrem dle chuti
8. Zavineme pomocí plátýnka a každý závin potřeme máslem, kraje podhrneme pod těsto
9. Totéž provedeme i s druhou polovinou těsta, pak záviny (můžeme si pomoci plátýnkem) přesuneme na plech vystlaný papírem na pečení, potřeme shora máslem a v troubě vyhřáté tak na 180 °C pečeme 30-40 minut
10. Do zbytku másla dáme 1 lžíci rumu a tím tak ihned potřeme z trouby vytažené štrúdle
11. Bohatě pocukrujeme a můžeme podávat horké s kopečkem šlehačky, nebo bez. A výborný je i studený.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Grissini – tyčinky urozeného původu

Příběh grissin je spjat s Turínem a rodem Savojských. V Itálii nechybí na žádném stole, jsou dokonalé jako snack k sýrům a uzeninám či na vaření. Věděli jste ale, že vznikly už před stovkami let?

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Používejte místo cukru med, chutná skvěle a prospívá organismu

Je cukr neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně, posezení u kávy i pomocníkem proti stresu? Potom si zaděláváte na nemalé zdravotní potíže. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jeho konzumaci byste měli omezit na minimum. Cukr však není jediným sladidlem, skvělou alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy