REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tažený závin s jablky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z domácího taženého těsta vyrobené dvě nohavice štrůdlu naplněného nastrouhanými jablky, vlašskými ořechy a rozinkami, směs ochucená máslem, skořicí, rumem a šťávou z citrónu, vše upečené v troubě pěkně dozlatova.


Ingredience:
Na těsto:
280 ghladké mouky
100 mlvlažné vody
2 lžícerozpuštěného sádla
1 lžíceocta
1/2 lžičkysoli
2 ksvaječné žloutky
Na náplň:
12-14 ksstředně velkých jablek
125 gmásla
4 hrstirozinek (namočíme si je přes noc do rumu)
3 hrstivlašských ořechů
8 lžicstrouhanky
1 lžícemleté skořice
krupicový cukr dle chuti
šťáva z jednoho citronu
Ostatní:
mletá skořice
Odstatní:
Odstatní:
papír na pečení, moučkový cukr na posypání, plátýnko, rum

Postup:

1. Na silikonovou podložku nebo vál prosijeme mouku smíchanou se solí, uprostřed uděláme důlek, do kterého po částech za pomocí příborového nože zapracujeme vodu se žloutky, octem a sádlem (tuto směs důkladně prošleháme)
2. Až se nám veškerá tekutina vsákne do mouky, odložíme nůž a zapojíme ručičky, těsto velice důkladně propracujeme do kompaktní, nelepivé, pružné a lesklé koule (pokud se vám těsto ze začátku lepí na dlaně, tyto lehce poprašte hladkou moukou)
3. Vypracovaný bochánek přikryjeme nahřátým hrncem a necháme 20 minut odpočívat
4. Mezitím si připravíme náplň; na 1 lžíci másla osmahneme dorůžova strouhanku, zbytek másla necháme rozehřát
5. Jablka oloupeme, ořechy nahrubo podrtíme, rozinky necháme okapat v sítku a ten rum z nich vypijeme :-), a jdeme na to! Najdeme si vhodnou pomůcku, na které pak budeme závin vinout … nějaké dostatečně velké plátýnko, kus starého ubrusu nebo prostěradla (klasická utěrka nestačí) 6. Těsto si rozdělíme na dvě poloviny, tu druhou pořád uchováváme v teple pod hrncem, nejprve těsto vyválíme válečkem, pak opět zapojíme ruce, resp. hřbety těchto a vytahujeme těsto do všech stran, začímáne od prostředka, prstíkama pak vytáhneme i okraje, těsto musí být tenké jako papír (nevadí, když sem podaří vytvořit dírku … to se pak zavine) :)
7. Vytažený plát (placku) bohatě pokropíme máslem, posypeme polovinou strouhanky, na tuto ihned nastrouháme na slzičkovém struhadle jablka, pokapeme citronovou šťávou, rukama rovnoměrně rozprostřeme jablka po celé ploše, přidáme polovinu ořechů, rozinek, posypeme skořicí a cukrem dle chuti
8. Zavineme pomocí plátýnka a každý závin potřeme máslem, kraje podhrneme pod těsto
9. Totéž provedeme i s druhou polovinou těsta, pak záviny (můžeme si pomoci plátýnkem) přesuneme na plech vystlaný papírem na pečení, potřeme shora máslem a v troubě vyhřáté tak na 180 °C pečeme 30-40 minut
10. Do zbytku másla dáme 1 lžíci rumu a tím tak ihned potřeme z trouby vytažené štrúdle
11. Bohatě pocukrujeme a můžeme podávat horké s kopečkem šlehačky, nebo bez. A výborný je i studený.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy