REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tatarská omáčka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Základní recept na klasickou omáčku.


Ingredience:
2 ksžloutků
0,5 loleje
2 lžícestudené vody, vývaru nebo mléka
1 lžícecitrónové šťávy nebo octa
0,5 lžičkypetrželky
1 ksmenší cibule
1 kskyselá okurka
špetka soli
špetka cukru
ocet na dochucení
několik sekaných kaparů
plnotučná hořčice
citrónová kůra
sůl

Postup:

1. V porcelánové misce rozšleháme metličkou žloutky se špetkou soli
2. Za stálého míchání pak přidáme po kapkách olej, až směs začne houstnout, poté můžeme olej začít přidávat tenounkým pramínkem
3. Jakmile se nám našlehaná majonéza začne spojovat na metličce do hroudy, začneme přidávat po kapkách citrónovou šťávu nebo ocet
4. Ředíme ji vodou, vývarem nebo mlékem
5. Nakonec ji trochu přisladíme a je-li třeba, mírně osolíme
6. Nezapomeneme ji dokořenit strouhanou cibulí a hořčicí
7. Do hotové majonézy teď zamícháme jemně pokrájenou kyselou okurku, malou cibulku, trochu hrášku a malinko citrónové kůry (můžeme ještě dochutit utřenou sardelí a francouzskou hořčicí)
8. Vše popřípadě ještě mírně přikyselíme a hotovou tatarku dáme uležet do ledničky.

Doporučení:

Je důležité, aby před přípravou tatarky či majonézy měly všechny ingredience stejnou teplotu!!!

Poznámka:

Pokud se nám majonéza nebo tatarka v průběhu přípravy srazí (to se stane pokud například ze začátku dáme moc oleje), dáme do jiné misky nový žloutek, rozšleháme ho se špetkou soli a po malých troškách k němu zašleháme sraženou majonézu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy