Recept na domácí těstoviny a jejich tepelnou úpravu podle Pavla Berkyho. Ten připravuje například italské Carbonara právě z domácích těstovin.
Ingredience:
Domácí těstoviny: | |
130 g | hladké mouky typu 00 (+ cca 20 g - kdyby bylo potřeba) |
50 g | semolinové mouky |
2 ks | velké vejce (nebo 3 menší) |
Carbonara: | |
150 g | pancetty nebo slaniny |
50 g | parmazánu + extra na servis |
4 ks | žloutky |
černý pepř celý | |
olivový olej | |
sůl |
Postup:
- Na pracovní desku si prosejeme 130 g hladké mouky typu 00 a 50 g semolinové mouky. Vytvoříme si důlek a do něj rozklepneme 2 celá vejce. Vypracujeme těsto, které poté zabalíme do potravinové fólie a necháme alespoň 30 minut odpočinout.
- Poté těsto rozdělíme na 2 části. Každou část nejprve ručně rozválíme na hrubší placku. Strojek na těstoviny nastavíme na nejvyšší stupeň a posypeme trochou mouky, aby se nám těsto při projíždění nelepilo na válce. Placku dvakrát projedeme na nejvyšší stupeň a poté s každým projetím těsta stupeň snižujeme až do předposledního stupně. Takto vyválíme i druhou placku a poté pláty těsta můžeme projet speciálním nástavcem pro tagliatelle nebo nakrájíme nožem.
- Nakrájené těstoviny dáme stranou a na sporák připravíme hrnec s dobře osolenou vodou (voda by měla být slaná jako moře) a přivedeme k varu.
- Carbonara: Pancettu nakrájíme na malé kostky. Ve větší pánvi rozehřejeme dvě polévkové lžíce olivového oleje, přidáme nakrájenou pancettu a usmažíme dozlatova. Do misky si dáme 4 žloutky a čerstvě namletý pepř se kterým nešetříme. Vidličkou směs rozšleháme a přidáme 2-3 PL vroucí vody z hrnce na těstoviny. Přidáme 50 g nastrouhaného parmazánu, ještě jednou zašleháme a dáme stranou.
- Do vroucí vody dáme vařit těstoviny a zároveň znovu rozehřejeme pánev s pancettou. Těstoviny vaříme 3-5 minut, poté nesléváme, ale cedníkem přendaváme přímo do pánve s pancettou. Přidáme 3-5 PL vody, ve které se těstoviny vařily. Na těstoviny nalejeme rozšlehané žloutky s parmazánem. Pánev ihned odstavíme a směs pořádně promícháme aby se žloutky nesrazily, ale vznikla krémová omáčka. Pokud se Vám zdá, že jsou těstoviny stále příliš suché, přilejeme ještě pár PL vody z hrnce.
- Servírování: Těstoviny naservírujeme na talíře, zasypeme parmazánem dle chuti a na každou porci přidáme špetku rozemletého čerstvého pepře.
Místo těstovin tagliatelle můžeme použít jakýkoliv typ těstovin – např. Spagetti, linguine a jiné.
Poznámka:NUDLOVAČKA IMPERIA PASTA PRESTO NA VÝROBU DOMÁCÍCH TĚSTOVIN
Milujete těstoviny a chcete si je jednoduše vyrobit doma? Pomůže vám luxusní strojek na těstoviny Imperia Pasta Presto na domácí použití, pomocí kterého vyrobíte pláty z těsta, tagliatelle a fettuccine. Další oblíbené tvary těstovin můžete dělat pomocí nástavců.
Zakoupíte na www.Bavimevarit.cz