REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tagliatelle bolognese

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Doma vyrobené pravé italské těstoviny, servírované se známou italskou masovou omáčkou. Recept podle šéfkuchaře Giorgio Dalla Libera z restaurace Ristorante Pellegrino, kterou najdete v Ostravě.


Ingredience:
Porce pro 4 lidi:
Na těstoviny:
300 gmouky
3 ksvajíčka
bílý pepř
sůl
Na omáčku:
150 ghovězího mletého masa
150 gtelecího mletého masa
100 gpancety
50 gparmazánu
1 ksmrkve
1 kscibule
1 ksceleru
2 lžíceolivového oleje
500 mlrajčatové omáčky nebo 0,5 kg rajčat
2 dclvávaru
2 dclmléka
1 dclčerveného vína
pepř
sůl

Postup:

1. Nejprve si připravíme omáčku; cibuli, mrkev a celer oškrábeme, nakrájíme na malé kousíčky a opražíme si je dozlatova na 2 dcl olivovém oleji
2. Pak přidáme telecí a hovězí mleté maso a mícháme, dokud neztratí barvu krve
3. Maso zalijeme 3 dcl domácího vývaru, přidáme půl kila čerstvých, vyzrálých rajčat, nebo 500 ml rajčatové omáčky, nakonec skleničku červeného vína, sůl a bílý pepř podle chuti
4. Necháme vařit na mírném ohni hodinu a půl, pokud se nám zdá, že se směs začíná vysušovat, přidáme vývar
5. Zatím, co se omáčka vaří, přípravíme si těstoviny; odměříme si 300 g mouky, uděláme do hromádky mouky důlek, dáme do něj tři vajíčka a začneme zpracovávat těsto
6. Jakmile je vše spojené, rozválíme na tenký plátek, který necháme vysušit 10 minut
7. Poté posypeme moukou, zamotáme a pokrájíme na tenké plátky, které oddělíme a necháme prosušit
8. Dále si připravíme vodu, nejlépe na 100 g těstovin 1 litr vody, a do ní přidáme mořskou sůl
9. Do vroucí vody pak vložíme těstoviny, vaříme, pak scedíme, cca po 5 minutách, aby byly těstoviny aldente
10. Těstoviny vložíme do mísy a přidáme omáčku
11. Na těstoviny zalité omáčkou nastrouháme parmezán, který omáčku zahustí a propojí s těstovinami.

Poznámka:

Autor textu: Giorgio Dalla Libera – šéfkuchař Ristorante Pellegrino, recerpt k článku: Ristorante Pellegrino láká na pravou italskou kuchyni.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy