REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tagliatelle bolognese

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Doma vyrobené pravé italské těstoviny, servírované se známou italskou masovou omáčkou. Recept podle šéfkuchaře Giorgio Dalla Libera z restaurace Ristorante Pellegrino, kterou najdete v Ostravě.


Ingredience:
Porce pro 4 lidi:
Na těstoviny:
300 gmouky
3 ksvajíčka
bílý pepř
sůl
Na omáčku:
150 ghovězího mletého masa
150 gtelecího mletého masa
100 gpancety
50 gparmazánu
1 ksmrkve
1 kscibule
1 ksceleru
2 lžíceolivového oleje
500 mlrajčatové omáčky nebo 0,5 kg rajčat
2 dclvávaru
2 dclmléka
1 dclčerveného vína
pepř
sůl

Postup:

1. Nejprve si připravíme omáčku; cibuli, mrkev a celer oškrábeme, nakrájíme na malé kousíčky a opražíme si je dozlatova na 2 dcl olivovém oleji
2. Pak přidáme telecí a hovězí mleté maso a mícháme, dokud neztratí barvu krve
3. Maso zalijeme 3 dcl domácího vývaru, přidáme půl kila čerstvých, vyzrálých rajčat, nebo 500 ml rajčatové omáčky, nakonec skleničku červeného vína, sůl a bílý pepř podle chuti
4. Necháme vařit na mírném ohni hodinu a půl, pokud se nám zdá, že se směs začíná vysušovat, přidáme vývar
5. Zatím, co se omáčka vaří, přípravíme si těstoviny; odměříme si 300 g mouky, uděláme do hromádky mouky důlek, dáme do něj tři vajíčka a začneme zpracovávat těsto
6. Jakmile je vše spojené, rozválíme na tenký plátek, který necháme vysušit 10 minut
7. Poté posypeme moukou, zamotáme a pokrájíme na tenké plátky, které oddělíme a necháme prosušit
8. Dále si připravíme vodu, nejlépe na 100 g těstovin 1 litr vody, a do ní přidáme mořskou sůl
9. Do vroucí vody pak vložíme těstoviny, vaříme, pak scedíme, cca po 5 minutách, aby byly těstoviny aldente
10. Těstoviny vložíme do mísy a přidáme omáčku
11. Na těstoviny zalité omáčkou nastrouháme parmezán, který omáčku zahustí a propojí s těstovinami.

Poznámka:

Autor textu: Giorgio Dalla Libera – šéfkuchař Ristorante Pellegrino, recerpt k článku: Ristorante Pellegrino láká na pravou italskou kuchyni.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy