Vychlazený osvěžující dort z lučiny a dalších ingrediencí, ozdobený dortovým želé a rybízem.
Ingredience:
250 g | sušenek BeBe |
100 g | másla |
50 g | drcených mandlí |
25 g | cukru |
1 ks | malého bílku |
špetka mleté skořice | |
máslo na formu | |
Na náplň: | |
1 lžíce | mandlového likéru Amaretto |
500 g | lučiny |
250 g | smetany |
100 g | zakysané smetany |
100 g | cukru krupice |
3 ks | sáčků vanilinového cukru |
2 ks | vajec |
2 ks | žloutků |
několik kapek vanilkové esence | |
Na dohotovení: | |
200 g | červeného rybízu |
1 ks | sáčku červeného želé na dorty |
2 dl | vody |
Postup:
1. Z mletých sušenek, cukru, špetky mleté skořice, drcených mandlí, změkkého másla a bílku vypracujeme hladkou hmotu
2. Připravenou hmotu důkladně upěchujeme na dno i stěny vymazané dortové formy, vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a zapečeme (trvá to několik minut)
3. Lučinu rozmícháme se zakysanou smetanou, smetanou, krupicovým cukrem, vanilinovými cukry, vejci, žloutky, mandlovým likérem a vanilkovou esencí
4. Krém nalijeme na vychladlý korpus ve formě, povrch uhladíme, formu dobře obalíme alobalem, postavíme do pekáčku naplněného vodou tak, aby sahala do poloviny výšky formy a vše vložíme na 40 minut do trouby vyhřáté na 110-120 °C
5. Pak dort necháme vychladnout a mezi tím rozpustíme želé ve 2 dl vody, vmícháme do něho kuličky rybízu, naneseme ho na dort a necháme ztuhnout v chladu.