REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Šachovnicový dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na řezu tohoto dortu se objeví krásná šachovnice, proto ten jeho název. Nejen že skvěle vypadá, ale také moc dobře chutná!


Ingredience:
400 ghladké mouky
350 gcukru krystal
250 gmásla
20 gholandského kakaa na pečení + na ozdobení
12 gkypřicího prášku do pečiva
400 mlčerstvé smetany ke šlehání
250 mljavorového sirupu
60 mlvlažné vody
1 lžícecukru moučka
1 lžičkabramborového škrobu
5 ksvajec
Ostatní:
3 kskulaté rozevírací formy o průměru 24 cm
2 kscukrářské sáčky
papír na pečení

Postup:
  1. Vejce opatrně rozklepneme, oddělíme žloutky o bílků, žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, postupně přilejeme trochu vody a rozehřáté máslo, poté přisypeme mouku smíchanou s kypřicím práškem a nakonec přidáme sníh z bílků
  2. Těsto rozdělíme na dvě stejné poloviny a do jedné vmícháme kakao rozšlehané v troše vody
  3. Těsta přendáme do sáčků a ve formách vyložených pečicím papírem tvoříme střídavě po obvodu kola světlým a tmavým těstem tak 1,5 cm široká, u dvou forem vytvoříme světlý okraj, u zbývající formy začneme nejprve tmavým okrajem!
  4. Připravené dortové korpusy pečeme v troubě předehřáté na 170 °C tak 20 minut, necháme mírně vychladnout, pak sundáme pečicí papír
  5. Korpus se světlým okrajem položíme do formy tak, aby spodní strana, na které byl pečicí papír, byla nahoru, polejeme ho polovinou zahřátého javorového sirupu, na tento korpus položíme korpus s tmavým okrajem a ten polejeme druhou polovinou javorového sirupu, překryjeme zbylým korpusem se světlým okrajem a dáme na chvíli do lednice odležet a prochladnout
  6. Dobře vychlazenou smetanu našleháme s moučkovým cukrem smíchaným s bramborovým škrobem, krémem dort ozdobíme
  7. Nakonec šachovnicový dort posypeme kakaem a necháme ho v lednici ztuhnout.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Bylinky, nepostradatelná součást kuchyně!

Dokážou proměnit i obyčejný pokrm v gurmánskou specialitu, dochutí a ovoní každý recept a navíc díky nim můžete snížit množství použité soli. Jak můžete bylinky pěstovat, aby byly vždy čerstvé, anebo skladovat, abyste uchovali jejich vůni i chuť? Prozradíme vám spoustu užitečných rad a k tomu ještě přidáme skvělé bylinkové recepty…

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Kouzlete s ovocem, oslaďte si život pečeným čajem

Skvěle chutná a potěší i jako pěkný dárek. Řeč je o pečeném čaji, který vás v chladných dnech zahřeje a v létě osvěží. Rybíz, jablka, hrušky, maliny i další lesní plody. Ingrediencím se meze nekladou, vždy záleží na vaší chuťové preferenci. Příprava je jednoduchá a výsledek originální. Pamatujte jen, že ten nejlepší vyrobíte výhradně z kvalitních surovin.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy