REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Šachovnicový dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na řezu tohoto dortu se objeví krásná šachovnice, proto ten jeho název. Nejen že skvěle vypadá, ale také moc dobře chutná!


Ingredience:
400 ghladké mouky
350 gcukru krystal
250 gmásla
20 gholandského kakaa na pečení + na ozdobení
12 gkypřicího prášku do pečiva
400 mlčerstvé smetany ke šlehání
250 mljavorového sirupu
60 mlvlažné vody
1 lžícecukru moučka
1 lžičkabramborového škrobu
5 ksvajec
Ostatní:
3 kskulaté rozevírací formy o průměru 24 cm
2 kscukrářské sáčky
papír na pečení

Postup:
  1. Vejce opatrně rozklepneme, oddělíme žloutky o bílků, žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, postupně přilejeme trochu vody a rozehřáté máslo, poté přisypeme mouku smíchanou s kypřicím práškem a nakonec přidáme sníh z bílků
  2. Těsto rozdělíme na dvě stejné poloviny a do jedné vmícháme kakao rozšlehané v troše vody
  3. Těsta přendáme do sáčků a ve formách vyložených pečicím papírem tvoříme střídavě po obvodu kola světlým a tmavým těstem tak 1,5 cm široká, u dvou forem vytvoříme světlý okraj, u zbývající formy začneme nejprve tmavým okrajem!
  4. Připravené dortové korpusy pečeme v troubě předehřáté na 170 °C tak 20 minut, necháme mírně vychladnout, pak sundáme pečicí papír
  5. Korpus se světlým okrajem položíme do formy tak, aby spodní strana, na které byl pečicí papír, byla nahoru, polejeme ho polovinou zahřátého javorového sirupu, na tento korpus položíme korpus s tmavým okrajem a ten polejeme druhou polovinou javorového sirupu, překryjeme zbylým korpusem se světlým okrajem a dáme na chvíli do lednice odležet a prochladnout
  6. Dobře vychlazenou smetanu našleháme s moučkovým cukrem smíchaným s bramborovým škrobem, krémem dort ozdobíme
  7. Nakonec šachovnicový dort posypeme kakaem a necháme ho v lednici ztuhnout.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Grissini – tyčinky urozeného původu

Příběh grissin je spjat s Turínem a rodem Savojských. V Itálii nechybí na žádném stole, jsou dokonalé jako snack k sýrům a uzeninám či na vaření. Věděli jste ale, že vznikly už před stovkami let?

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Používejte místo cukru med, chutná skvěle a prospívá organismu

Je cukr neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně, posezení u kávy i pomocníkem proti stresu? Potom si zaděláváte na nemalé zdravotní potíže. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jeho konzumaci byste měli omezit na minimum. Cukr však není jediným sladidlem, skvělou alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy