REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Šachovnicový dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na řetu tohoto dortu se objeví krásná šachovnice, proto ten jeho název. Nejen že skvěle vypadá, ale také moc dobře chutná!


Ingredience:
400 ghladké mouky
350 gcukru krystal
250 gmásla
20 gholandského kakaa na pečení + na ozdobení
12 gkypřicího prášku do pečiva
400 mlčerstvé smetany ke šlehání
250 mljavorového sirupu
60 mlvlažné vody
1 lžícecukru moučka
1 lžičkabramborového škrobu
5 ksvajec
Ostatní:
3 kskulaté rozevírací formy o průměru 24 cm
2 kscukrářské sáčky
papír na pečení

Postup:
  1. Vejce opatrně rozklepneme, oddělíme žloutky o bílků, žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, postupně přilejeme trochu vody a rozehřáté máslo, poté přisypeme mouku smíchanou s kypřicím práškem a nakonec přidáme sníh z bílků
  2. Těsto rozdělíme na dvě stejné poloviny a do jedné vmícháme kakao rozšlehané v troše vody
  3. Těsta přendáme do sáčků a ve formách vyložených pečicím papírem tvoříme střídavě po obvodu kola světlým a tmavým těstem tak 1,5 cm široká, u dvou forem vytvoříme světlý okraj, u zbývající formy začneme nejprve tmavým okrajem!
  4. Připravené dortové korpusy pečeme v troubě předehřáté na 170 °C tak 20 minut, necháme mírně vychladnout, pak sundáme pečicí papír
  5. Korpus se světlým okrajem položíme do formy tak, aby spodní strana, na které byl pečicí papír, byla nahoru, polejeme ho polovinou zahřátého javorového sirupu, na tento korpus položíme korpus s tmavým okrajem a ten polejeme druhou polovinou javorového sirupu, překryjeme zbylým korpusem se světlým okrajem a dáme na chvíli do lednice odležet a prochladnout
  6. Dobře vychlazenou smetanu našleháme s moučkovým cukrem smíchaným s bramborovým škrobem, krémem dort ozdobíme
  7. Nakonec šachovnicový dort posypeme kakaem a necháme ho v lednici ztuhnout.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy