REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Šachovnicový dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na řezu tohoto dortu se objeví krásná šachovnice, proto ten jeho název. Nejen že skvěle vypadá, ale také moc dobře chutná!


Ingredience:
400 ghladké mouky
350 gcukru krystal
250 gmásla
20 gholandského kakaa na pečení + na ozdobení
12 gkypřicího prášku do pečiva
400 mlčerstvé smetany ke šlehání
250 mljavorového sirupu
60 mlvlažné vody
1 lžícecukru moučka
1 lžičkabramborového škrobu
5 ksvajec
Ostatní:
3 kskulaté rozevírací formy o průměru 24 cm
2 kscukrářské sáčky
papír na pečení

Postup:
  1. Vejce opatrně rozklepneme, oddělíme žloutky o bílků, žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, postupně přilejeme trochu vody a rozehřáté máslo, poté přisypeme mouku smíchanou s kypřicím práškem a nakonec přidáme sníh z bílků
  2. Těsto rozdělíme na dvě stejné poloviny a do jedné vmícháme kakao rozšlehané v troše vody
  3. Těsta přendáme do sáčků a ve formách vyložených pečicím papírem tvoříme střídavě po obvodu kola světlým a tmavým těstem tak 1,5 cm široká, u dvou forem vytvoříme světlý okraj, u zbývající formy začneme nejprve tmavým okrajem!
  4. Připravené dortové korpusy pečeme v troubě předehřáté na 170 °C tak 20 minut, necháme mírně vychladnout, pak sundáme pečicí papír
  5. Korpus se světlým okrajem položíme do formy tak, aby spodní strana, na které byl pečicí papír, byla nahoru, polejeme ho polovinou zahřátého javorového sirupu, na tento korpus položíme korpus s tmavým okrajem a ten polejeme druhou polovinou javorového sirupu, překryjeme zbylým korpusem se světlým okrajem a dáme na chvíli do lednice odležet a prochladnout
  6. Dobře vychlazenou smetanu našleháme s moučkovým cukrem smíchaným s bramborovým škrobem, krémem dort ozdobíme
  7. Nakonec šachovnicový dort posypeme kakaem a necháme ho v lednici ztuhnout.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Nejznámější totalitní drinky, aneb co se pilo za dob socialismu

Za dob komunistů byl hodně omezený výběr alkoholických nápojů a lidé si museli vystačit s tím, co bylo. Vzniklo několik klasických receptur na míchané nápoje, velké, na žízeň, těm se říkalo long drinky, menší, ty byly určené hlavně na rychlou opičku. Někdy to byly opravdu šílené kombinace. Co se tedy pilo na diskotékách či zábavách za totáče? Říká vám něco pojem Beton nebo Polejvák? A co Bavorák, tedy myšleno nápoj, ne Němec z Bavorska! :) Sepsali jsme seznam těch největších totalitních hitů na alkoholické míchačky. Po kliknutí na jejich název či fotografii se pak objeví podrobné recepty příslušných drinků.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Lilek – ideální surovina pro bezmasé pokrmy

Rádi byste vytvořili plnohodnotnou hostinu bez masa a dochází vám inspirace? Co takhle vyzkoušet zajímavé recepty z lilku neboli baklažánu? Tato fialová plodina, která technicky není zeleninou, ale ovocem, se totiž dá upravovat podobně jako maso. Je však důležité jej správně upravit a dochutit, aby nebyl příliš vodnatý či olejnatý. Pokud se budete řídit našimi recepty, uvidíte, že vykouzlíte gurmánské hody, které si vychutná celá rodina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy