Sýrová omeleta připravená z bešamelové omáčky smíchané se žloutky a tuhého sněhu z bílků, podávaná ozdobená kouskem másla a hustě posypaná nasekanou zelenou petrželkou.
Ingredience:
150 g | tvrdého sýra |
80 g | tuku |
60 g | mouky |
3/8 l | mléka |
6 ks | vajec |
zelená petrželka nebo pažitka | |
sůl |
Postup:
1. U vajíček opatrně oddělíme žloutek od bílků, z bílků pak vypracujeme pomocí metličky nebo ručního mixéru tuhý sníh
2. Na rozpuštěném tuku osmažíme mouku, rozředíme ji mlékem, dobře rozšleháme a povaříme
3. Do bešamelové omáčky vmícháme sůl a jeden žloutek po druhém, když je těsto vláčné, opatrně zapracujeme tuhý sníh z bílků
4. Na vymazané pánvi na omelety (pánev s nepřilnavým povrchem) usmažíme postupně dvě velké omelety, povrch každé posypeme strouhaným sýrem, po upečení je přehneme na polovinu
5. Každou omeletu rozdělíme na dva díly, povrch ozdobíme kouskem másla a hojně posypeme usekanou petrželkou nebo pažitkou.
Podáváme s dušenou zeleninou nebo syrovým zeleninovým salátem.