Nutela ze švestek je skvělá na chlebu, v jogurtech nebo třeba smíchaná s tvarohem.
Ingredience:
1,5 kg | přezrálých švestek |
0,25 kg | krupicového cukru |
0,25 kg | třtinového (tmavého) cukru |
150 g | čokolády 60 % |
1 balíček | vanilkového cukru |
rum |
Postup:
1. Omyté švestky vypeckujeme, hodíme je do hrnce a zprudka přivedeme k varu
2. Vaříme 15-20 minut doměkka, pak část šťávy slijeme, zbytek hmoty necháme vychladnout
3. Vychladlou hmotu rozmixujeme nejlépe tyčovým elektrickým mixérem, vmícháme cukr, nastrouhanou čokoládu a podle chuti i rum
4. Necháme 1 den rozležet při pokojové teplotě
5. Znovu švestkový protlak rozmixujeme a pak nutelu plníme do malých zavařovacích skleniček
6. Sterilujeme 15 minut při 80 °C.
Švestková nutela se také hod jako náplň do buchet a šátečků.