Pikantní játrová paštika z vepřových jater, slaniny, sardelových řezů a vajíček.
Ingredience:
Suroviny pro 4 osoby: | |
600 g | vepřových jater |
200 g | slaniny |
50 g | hladké mouky |
50 g | másla |
3 ks | cibule |
3 ks | vajec |
1 ks | malé plechovky sardelových řezů |
1/4 l | smetany |
muškátový květ | |
mletý pepř | |
petrželka | |
sůl | |
jablka a brusinky na ozdobu |
Postup:
1. Dobře odblaněná játra nakrájíme na kousky a dvakrát umeleme se slaninou
2. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na rozpáleném másle, po vychlazení ji přidáme současně s jemně nakrájenými sardelkami a s vejci rozšlehanými se smetanou a hladkou moukou do játrové směsi
3. Směs pikantně okořeníme a nepatrně osolíme
4. Podlouhlou chlebíčkovou formu vymastíme máslem, dno vyložíme alobalem, naplníme játrovou směsí, formu pokryjeme alobalem, který upevníme na stěny, vložíme do pekáče s horkou vodou a pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 1,5 hodiny
5. Paštiku necháme vychladnout ve formě, potom formu namočíme do horké vody, paštiku vyklopíme, nakrájíme 6. Nakonec paštiku ozdobíme vyhloubenými půlkami jablek, které naplníme brusinkami.