REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Svatomartinská husa, moravské zelí, bramborový knedlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Další varianta staročeského receptu na husu pečenou o svátcích Svatého Martina. Tento recept pochází z Moravy.


Ingredience:
1 kshusy připravené na kuchyňské zpracování
2 kshrušky
2 ksjablka
4-6 ksnakládaných švestek
1 kscibule
voda na podlití
kmín
sůl
Na marinádu na potírání:
6-8 lžicmedu
3-4 ksstroužky česneku
1 dclSvatomartinského vína
1-2 lžičkyzázvorového koření
Na moravské zelí:
2-3 hrstikysaného zelí
100 guzeného špeku nebo masa
1 ksstředně velké syrové brambory
1 kscibule
voda
cukr
sůl
Na bramborové knedlíky:
800 gbrambor
150 ghrubé krupice
150 ghrubé mouky
50 gškrobové moučky
2 ksvajec
sůl
mírně osolená voda na uvaření knedlíků

Postup:

1. Husu přepůlíme, obě půlky pak položíme do pekáče řezem dolů
2. Připravíme si marinádu; med smícháme s prolisovaným česnekem, přilijeme víno, zamícháme, dochutíme zázvorovým kořením, část nalijeme na maso v pekáči
3. Husu posypeme kmínem, doplníme o plátky jablek, hrušek a okapaných švestek, pro vůni přidáme i jednu menší cibuli v celku
4. Vše nakonec mírně podlijeme vodou a zaklopené dáme péci do trouby vyhřáté na 130 °C tak na 2 až 3 hodiny (záleží na velikosti masa), v průběhu pečená několikrát půlky husy obrátíme a přelijeme výpekem, potřeme zbytkem marinády
5. Nakonec pro kůrčičku sundáme poklici a husičku pečeme dalších 30 minut při teplotě 180 °C
6. Jednotlivé porce dozlatova upečené husičky posadíme na kupičku moravského zelí, přelijeme šťávou z výpeku a podáváme v tomto případě s bramborovým knedlíkem.

Příprava moravského zelí:
1. Zelí překrájíme, je-li příliš kyselé, propláchneme
2. V kastrole si vyškvaříme slaninu nebo uzené maso, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět, pak přidáme cukr, ten necháme zkaramelizovat
3. Přidáme zelí, osolíme, okmínujeme, podlijeme trochou vody a dusíme pod pokličkou cca 15 minut, pak přidáme na jemno nastrouhanou a oloupanou bramboru a dusíme dalších 10 minut
4. Zelí podle potřeby dosolíme, dosladíme, případně přidáme pár kapek octa.

Příprava bramborových knedlíků:
1. Brambory uvaříme ve slupce, necháme je vychladnout a oloupeme. Na vále je nastrouháme, osolíme, přidáme škrobovou moučku, krupici a do středu rozklepneme vejce
2. Zpracováváme tužší těsto s postupným přidáváním hrubé mouky
3. Těsto rozdělíme na stejné díly a vyválíme z nich knedlíkové šišky, které vkládáme do vařící osolené vody a zvolna vaříme asi 20-25 minut
4. Po zavaření knedlíky opatrně nadzvedneme, aby se nepřichytily ke dnu
5. Uvařené knedlíky vyjmeme a nakrájíme na plátky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy