REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Svatomartinská husa, moravské zelí, bramborový knedlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Další varianta staročeského receptu na husu pečenou o svátcích Svatého Martina. Tento recept pochází z Moravy.


Ingredience:
1 kshusy připravené na kuchyňské zpracování
2 kshrušky
2 ksjablka
4-6 ksnakládaných švestek
1 kscibule
voda na podlití
kmín
sůl
Na marinádu na potírání:
6-8 lžicmedu
3-4 ksstroužky česneku
1 dclSvatomartinského vína
1-2 lžičkyzázvorového koření
Na moravské zelí:
2-3 hrstikysaného zelí
100 guzeného špeku nebo masa
1 ksstředně velké syrové brambory
1 kscibule
voda
cukr
sůl
Na bramborové knedlíky:
800 gbrambor
150 ghrubé krupice
150 ghrubé mouky
50 gškrobové moučky
2 ksvajec
sůl
mírně osolená voda na uvaření knedlíků

Postup:

1. Husu přepůlíme, obě půlky pak položíme do pekáče řezem dolů
2. Připravíme si marinádu; med smícháme s prolisovaným česnekem, přilijeme víno, zamícháme, dochutíme zázvorovým kořením, část nalijeme na maso v pekáči
3. Husu posypeme kmínem, doplníme o plátky jablek, hrušek a okapaných švestek, pro vůni přidáme i jednu menší cibuli v celku
4. Vše nakonec mírně podlijeme vodou a zaklopené dáme péci do trouby vyhřáté na 130 °C tak na 2 až 3 hodiny (záleží na velikosti masa), v průběhu pečená několikrát půlky husy obrátíme a přelijeme výpekem, potřeme zbytkem marinády
5. Nakonec pro kůrčičku sundáme poklici a husičku pečeme dalších 30 minut při teplotě 180 °C
6. Jednotlivé porce dozlatova upečené husičky posadíme na kupičku moravského zelí, přelijeme šťávou z výpeku a podáváme v tomto případě s bramborovým knedlíkem.

Příprava moravského zelí:
1. Zelí překrájíme, je-li příliš kyselé, propláchneme
2. V kastrole si vyškvaříme slaninu nebo uzené maso, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět, pak přidáme cukr, ten necháme zkaramelizovat
3. Přidáme zelí, osolíme, okmínujeme, podlijeme trochou vody a dusíme pod pokličkou cca 15 minut, pak přidáme na jemno nastrouhanou a oloupanou bramboru a dusíme dalších 10 minut
4. Zelí podle potřeby dosolíme, dosladíme, případně přidáme pár kapek octa.

Příprava bramborových knedlíků:
1. Brambory uvaříme ve slupce, necháme je vychladnout a oloupeme. Na vále je nastrouháme, osolíme, přidáme škrobovou moučku, krupici a do středu rozklepneme vejce
2. Zpracováváme tužší těsto s postupným přidáváním hrubé mouky
3. Těsto rozdělíme na stejné díly a vyválíme z nich knedlíkové šišky, které vkládáme do vařící osolené vody a zvolna vaříme asi 20-25 minut
4. Po zavaření knedlíky opatrně nadzvedneme, aby se nepřichytily ke dnu
5. Uvařené knedlíky vyjmeme a nakrájíme na plátky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Neházejte luštěniny do jednoho pytle a neochuzujte se o skvělý zdroj zdraví

Luštěniny nejsou jen zelená čočka a hrách. Tato rodina je bohatá a nabízí spoustu různých chutí. Součástí jídelníčku by měla být nejen díky své variabilitě užití a chutí, ale také pro blahý vliv na naše zdraví. Moderní gastronomie luštěniny využívá často a díky tomu stále roste její popularita, a to nejen mezi vegetariány a vegany. Seznamte se s dalšími druhy luštěnin a pozvedněte jejich konzumaci v České republice, která je celosvětově podprůměrná. Nevyhýbejte se luštěninám, nevíte, o co přicházíte.

číst dále ...

Nové exkluzivní japonské whisky na českém trhu

Společnost Premier Wines & Spirits s novým rokem 2020 představuje rozšířené portfolio svého whisky sortimentu. Nově na náš trh přináší stále oblíbenější japonské whisky. Konkrétně zde pořídíte exkluzivní Kura The Whisky a whisky Kamiki, která jako první zraje v sudech z japonského cedru.

číst dále ...

Překvapivě dietní: obohaťte letos svůj jídelníček o suroviny, které byste na první pohled možná rázně odmítli

Začali jste nový rok s předsevzetím dostat se do kondice a ideálně pár kilo zhubnout? Letos by to pro vás nemusel být takový oříšek, měli byste ale volit správnou cestu. Nebojte se hladovění, naopak, dietní jídelníček může být bohatý a chutný. Stačí zařadit potraviny, o kterých byste možná na první pohled ani neřekli, že vám v boji s přebytečnými kily mohou pomoci.

číst dále ...

Směs od Labety – Mazanec bez lepku

Mazat se s mazancem? Proč ne, když máte dost času. Se směsí od Labety je to ale taková hračka, že si tuhle sladkou dobrotu upečete i několikrát za rok, nejen na Vánoce. Navíc se jedná o bezlepkový produkt, takže ho můžete bez obav nabídnout i jakékoli návštěvě. Do těsta už stačí jen přidat mléko, máslo a žloutky. Dle chuti doplníte do těsta rozinky, kandované ovoce, ořechy nebo mandle. Pečení si pak můžete usnadnit v domácí elektrické pekárně. A je raz dva napečeno. Mazanec od Labety si zamilujete vy i celá vaše rodina stejně jako ten od babičky.

číst dále ...

Už jste našli drink, který vám sedí? Frank Sinatra si ho namíchal sám

Důvod k oslavám se vždycky najde a co si budeme nalhávat, většinu oslav doprovází drinky s aspoň kapkou alkoholu. Kvalitnímu drinku se nevyhýbají slavné osobnosti ani členové královských rodin. Zjistěte, co nesmí chybět v Buckinghamském paláci, kdo bedlivě počítal počet kostek ledu ve skleničce, nebo čím byste zapůsobili na sex symbol své doby, Marylin Monroe.

číst dále ...

Není farmář jako farmář o marketingovém triku na obalech potravin

Farmářský, bio, maminčin, domácí… Tolik různých nápisů se objevuje na obalech potravin. Dokážeme si ale představit, co se za nimi skrývá? Ne všechny jsou oficiálně stanovené zákonem a můžeme tak lehce nalítnout lacinému triku prodejcovu. Čtěte a dozvíte se, na co si dát pozor při příští návštěvě obchodu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy