REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Svatomartinská husa, moravské zelí, bramborový knedlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Další varianta staročeského receptu na husu pečenou o svátcích Svatého Martina. Tento recept pochází z Moravy.


Ingredience:
1 kshusy připravené na kuchyňské zpracování
2 kshrušky
2 ksjablka
4-6 ksnakládaných švestek
1 kscibule
voda na podlití
kmín
sůl
Na marinádu na potírání:
6-8 lžicmedu
3-4 ksstroužky česneku
1 dclSvatomartinského vína
1-2 lžičkyzázvorového koření
Na moravské zelí:
2-3 hrstikysaného zelí
100 guzeného špeku nebo masa
1 ksstředně velké syrové brambory
1 kscibule
voda
cukr
sůl
Na bramborové knedlíky:
800 gbrambor
150 ghrubé krupice
150 ghrubé mouky
50 gškrobové moučky
2 ksvajec
sůl
mírně osolená voda na uvaření knedlíků

Postup:

1. Husu přepůlíme, obě půlky pak položíme do pekáče řezem dolů
2. Připravíme si marinádu; med smícháme s prolisovaným česnekem, přilijeme víno, zamícháme, dochutíme zázvorovým kořením, část nalijeme na maso v pekáči
3. Husu posypeme kmínem, doplníme o plátky jablek, hrušek a okapaných švestek, pro vůni přidáme i jednu menší cibuli v celku
4. Vše nakonec mírně podlijeme vodou a zaklopené dáme péci do trouby vyhřáté na 130 °C tak na 2 až 3 hodiny (záleží na velikosti masa), v průběhu pečená několikrát půlky husy obrátíme a přelijeme výpekem, potřeme zbytkem marinády
5. Nakonec pro kůrčičku sundáme poklici a husičku pečeme dalších 30 minut při teplotě 180 °C
6. Jednotlivé porce dozlatova upečené husičky posadíme na kupičku moravského zelí, přelijeme šťávou z výpeku a podáváme v tomto případě s bramborovým knedlíkem.

Příprava moravského zelí:
1. Zelí překrájíme, je-li příliš kyselé, propláchneme
2. V kastrole si vyškvaříme slaninu nebo uzené maso, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět, pak přidáme cukr, ten necháme zkaramelizovat
3. Přidáme zelí, osolíme, okmínujeme, podlijeme trochou vody a dusíme pod pokličkou cca 15 minut, pak přidáme na jemno nastrouhanou a oloupanou bramboru a dusíme dalších 10 minut
4. Zelí podle potřeby dosolíme, dosladíme, případně přidáme pár kapek octa.

Příprava bramborových knedlíků:
1. Brambory uvaříme ve slupce, necháme je vychladnout a oloupeme. Na vále je nastrouháme, osolíme, přidáme škrobovou moučku, krupici a do středu rozklepneme vejce
2. Zpracováváme tužší těsto s postupným přidáváním hrubé mouky
3. Těsto rozdělíme na stejné díly a vyválíme z nich knedlíkové šišky, které vkládáme do vařící osolené vody a zvolna vaříme asi 20-25 minut
4. Po zavaření knedlíky opatrně nadzvedneme, aby se nepřichytily ke dnu
5. Uvařené knedlíky vyjmeme a nakrájíme na plátky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

3 snadné a zdravé recepty pro každého!

Chybí vám dovolená u moře, tamější jídlo? Připomeňte si cestování alespoň tematickou večeří s cizokrajným jídlem. A potěšte celou rodinu společně s osvědčenými produkty od Drůbežářského závodu Klatovy.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy