REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Svatomartinská husa, moravské zelí, bramborový knedlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Další varianta staročeského receptu na husu pečenou o svátcích Svatého Martina. Tento recept pochází z Moravy.


Ingredience:
1 kshusy připravené na kuchyňské zpracování
2 kshrušky
2 ksjablka
4-6 ksnakládaných švestek
1 kscibule
voda na podlití
kmín
sůl
Na marinádu na potírání:
6-8 lžicmedu
3-4 ksstroužky česneku
1 dclSvatomartinského vína
1-2 lžičkyzázvorového koření
Na moravské zelí:
2-3 hrstikysaného zelí
100 guzeného špeku nebo masa
1 ksstředně velké syrové brambory
1 kscibule
voda
cukr
sůl
Na bramborové knedlíky:
800 gbrambor
150 ghrubé krupice
150 ghrubé mouky
50 gškrobové moučky
2 ksvajec
sůl
mírně osolená voda na uvaření knedlíků

Postup:

1. Husu přepůlíme, obě půlky pak položíme do pekáče řezem dolů
2. Připravíme si marinádu; med smícháme s prolisovaným česnekem, přilijeme víno, zamícháme, dochutíme zázvorovým kořením, část nalijeme na maso v pekáči
3. Husu posypeme kmínem, doplníme o plátky jablek, hrušek a okapaných švestek, pro vůni přidáme i jednu menší cibuli v celku
4. Vše nakonec mírně podlijeme vodou a zaklopené dáme péci do trouby vyhřáté na 130 °C tak na 2 až 3 hodiny (záleží na velikosti masa), v průběhu pečená několikrát půlky husy obrátíme a přelijeme výpekem, potřeme zbytkem marinády
5. Nakonec pro kůrčičku sundáme poklici a husičku pečeme dalších 30 minut při teplotě 180 °C
6. Jednotlivé porce dozlatova upečené husičky posadíme na kupičku moravského zelí, přelijeme šťávou z výpeku a podáváme v tomto případě s bramborovým knedlíkem.

Příprava moravského zelí:
1. Zelí překrájíme, je-li příliš kyselé, propláchneme
2. V kastrole si vyškvaříme slaninu nebo uzené maso, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět, pak přidáme cukr, ten necháme zkaramelizovat
3. Přidáme zelí, osolíme, okmínujeme, podlijeme trochou vody a dusíme pod pokličkou cca 15 minut, pak přidáme na jemno nastrouhanou a oloupanou bramboru a dusíme dalších 10 minut
4. Zelí podle potřeby dosolíme, dosladíme, případně přidáme pár kapek octa.

Příprava bramborových knedlíků:
1. Brambory uvaříme ve slupce, necháme je vychladnout a oloupeme. Na vále je nastrouháme, osolíme, přidáme škrobovou moučku, krupici a do středu rozklepneme vejce
2. Zpracováváme tužší těsto s postupným přidáváním hrubé mouky
3. Těsto rozdělíme na stejné díly a vyválíme z nich knedlíkové šišky, které vkládáme do vařící osolené vody a zvolna vaříme asi 20-25 minut
4. Po zavaření knedlíky opatrně nadzvedneme, aby se nepřichytily ke dnu
5. Uvařené knedlíky vyjmeme a nakrájíme na plátky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy