Vývar připravený z opečených zvěřinových kostí, servírovaný s masem, rýží, sušenými houbami a zeleninou.
Ingredience:
1-1,5 kg | zvěřinových kostí (srnec, daněk, jelen...) |
150 g | uvařené rýže |
2 l | vody |
1dl | bílého vína |
1 hrst | sušených hub |
1 ks | celá cibule |
1 ks | mrkev |
1 ks | |
4 ks | kuličky celého pepře |
2 ks | bobkové listy |
¼ lžičky | tymiánu |
kousek vařené kapusty | |
pažitka | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Kosti nasekáme na menší kusy, rozložíme na plech, v troubě opečeme do hněda.
- Opečené kosti vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáváme celou cibuli i se slupkou, mrkev, osolíme, okořeníme tymiánem, bobkovým listem, kuličkami jalovce a celého pepře, na mírném plameni necháme vývar táhnout 2 hodiny.
- Hotový vývar scedíme, maso z kostí obereme a nakrájíme na drobné kousky.
- Do vývaru přidáme nakrájené maso, předem namočené houby, nasekanou kapustu, nakrájenou mrkev, vařenou kapustu a rýží. Ochutíme bílým vínem, osolíme, opepříme, povaříme ještě 10 minut.
- Na talíři posypeme nasekanou petrželkou, nebo pažitkou.
Text i foto: D. Marounek