REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sváteční husí rolka s dvěma nádivkami, knedlíky a červeným a bílým zelím

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tak tohle je menu pro opravdu zdatné kuchaře! Rolku snad zvládne každý, ale připravit k ní ještě dva druhy knedlíků a dvě přílohy, tak to už vyžaduje zdatného kuchaře.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
1 kshusy (cca 3 kg)
drůbeží vývar
kmín
sůl
Na nádivku s kaštany:
300 gmletého masa
100 ganglické slaniny
20 ksjedlých kaštanů
2 ksžemle
1 ksvejce
1 kscibule
smetana na šlehání dle potřeby
plocholistá petržel
muškátový květ
pepř
sůl
Na nádivku s ořechy:
1 hrstvlašských ořechů
1 hrstsušených višní
1 hrstkešu ořechů
1 hrststrouhanky
1 hrstrozinek
100 mlrumu
1 lžícemásla
1 lžícemedu
1 ksvejce
Na bramborové knedlíky:
400 gbrambor uvařených den předem ve slupce
100 gdětské krupičky
1 lžíceoca
1 ksvejce
sůl
voda na uvaření
Na knedlíky chlupaté:
200 gbrambor uvařených ve slupce
200 gbrambor syrových
2 lžícehrubé mouky
2 lžícesolamylu (škrobu)
1 ksžemle
1 ksvejce
sůl
voda na uvaření
Na zelí:
1 kgčerveného zelí (hlávkové)
500 gzelí kysaného
50 ganglické slaniny
2 lžícesádla
2 ksbrambory
2 kscibule
ocet a kmín dle potřeby
cukr
sůl

Postup:

1. Kachnu si vykostíme, osolíme, a přes folii naklepeme (kosti použijeme na vývar, který si připravíme tak, že je dáme vařit s kořenovou zeleninou a divokým kořením), vzniknou nám čtyři plátky, které si přes folii naklepeme
2. Nádivka masová s kaštany; maso smícháme s vejcem, nemočenou žemlí, kořením, pak přidáme oloupané kaštany, které jsme nařízli do kříže a pekli 20 minut v troubě (loupou se teplé, aby slupka kladla co nejmenší odpor), nakonec vmícháme petrželku
3. Tuto směs naneseme na každý závitek
4. Nádivka s ořechy, višněmi a rozinkami; smícháme rum s medem a naložíme do něj na 24 hodin rozinky a višně, přidáme do mísy, k tomu strouhanku, část výluhu z rozinek, žloutek ušlehaný s máslem a nakonec jemně vmícháme sníh z bílku
5. V prostřed plátku, na němž je nanesena masovo-kaštanová nádivka, vytvoříme brázdu, do níž naneseme nádivku číslo dvě, pak smotáním vytvoříme závitek, pečlivě zadrezírujeme (zavážeme) provázkem, kůže bude navrchu
6. Závitky pečme přikryté zvolna na 180 °C doměkka, přebytečný tuk sebereme
7. Když je maso měkké, odkryjeme a dopékáme na “barvu”
8. Knedlík bramborový; brambory prolisujeme, přidáme sůl, vejce, krupičku a vytvoříme rychle těsto, z něhož vytvoříme dva menší válečky, které vaříme 20 minut v osolené vodě, do níž jsme přidali lžíci octa, krájíme na plátky
9. Knedlíky chlupaté; vařené brambory prolisujeme, syrové nastrouháme a vymačkáme přebytečnou vodu, vše smícháme, přidáme vejce, sůl, solamyl, hrubou mouku a nakrájenou žemli, zavařujeme do osolené vroucí vody na deset minut, pak propíchneme vidličkou, aby se nesrazily
10. Zelí červené; na sádle zpěníme cibuli, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat, pak přidáme zelí, kmín, odsolíme, podlijeme vodou a dusíme do měkka, na závěr zahustíme nastrouhanou syrovou bramborou a dle potřeby dochutíme cukrem a octem
11. Zelí bílé kysané; necháme si rozškvařit slaninu, přidáme cibuli, propláchnuté kysané zelí, kmín, pak podlijeme, dusíme do měkka, zahustíme strouhanou bramborou a dochutíme dle potřeby octem, cukrem a solí
12 Šťávu z rolek přecedíme, přidáme vývar (odškrabáváme ze stran pekáče přípek) zredukujeme, dochutíme a přidáme oříšek másla na zjemnění
13. Rolky nakrájené na plátky servírujeme spolu s knedlíky a červeným i bílým zelím, přeléváme je šťávou z výpeku.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Prosinec provoněný tradičním pečením

Podzim rychle utekl a je tu zima. Jste připraveni na prosinec, pravděpodobně nejoblíbenější měsíc všech dětí? Nechte se inspirovat a připravte svým nejbližším pohádkové dezerty inspirované adventními svátky.

číst dále ...

Originální jogurtové vánoční cukroví

Linecké, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda… To je česká vánoční klasika, která nikdy nezklame. Napadlo vás ale, že byste přidali do vánočního cukroví také jogurt? Vyzkoušejte, stojí to za to! Dva rychlé a jednoduché recepty pro vás nachystala česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

číst dále ...

Veselé a voňavé – dva tipy na horké vánoční nápoje

Provoňte si vánoční svátky tradiční skořicovou a medovou vůní. Připravte si horké drinky s nejprodávanější americkou whiskey Jack Daniel’s a užijte si kouzlo Vánoc i oslavy Silvestra stylově.

číst dále ...

Horké alkoholické (nejen) vánoční nápoje

Výběr 22 nejlepších receptů na horké zimní alkoholické nápoje na jednom místě! Horké zimní nápoje kombinované s něčím ostřejším patří odedávna do receptáře všech šikovných hospodyněk. Dokáží totiž zahřát nejen na těle, ale také na duši. Máme tu pro vás TOP výběr těch nejlepších receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na horké drinky připravené, nebo jen nastavené, právě kapkou něčeho ostřejšího. Nejen, že zahřejí, ale dokáží také provonět celý dům a vytvořit tak skvělou zimní domácí pohodu.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku s Rio Mare vyhrála kuchařka z Havířova

Praha, 5. prosince 2019 – Vítězkou 7. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare se stala Natálie Svobodová z Hotelové školy a Obchodní akademie Havířov. Za první místo si mladá kuchařka odnesla cenu v hodnotě 7 000 Kč. Ve velkém finále se 4. prosince v gastronomickém studiu Chefparade+ proti sobě postavilo 15 nejlepších mladých kuchařů z celé České republiky, kteří soutěžili o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Budoucí kuchaři měli za úkol připravit moderní a zdravou svačinu. Hlavní surovinou pro případu soutěžních receptů byly rybí produkty značky Rio Mare.

číst dále ...

O chlup zdravější Vánoce

Vánoce jsou čas hodování a setkávání se s blízkými i přáteli. Nechte se inspirovat a obměňte letos svůj tác s cukrovím. Připravte rodině i návštěvám originální, a především zdravější cukroví. Můžete své hosty nechat hádat, z čeho jsou lahodné kuličky i zdánlivé linecké cukroví připraveno. Uvidíte, že budou překvapeni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy