REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sváteční husí rolka s dvěma nádivkami, knedlíky a červeným a bílým zelím

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tak tohle je menu pro opravdu zdatné kuchaře! Rolku snad zvládne každý, ale připravit k ní ještě dva druhy knedlíků a dvě přílohy, tak to už vyžaduje zdatného kuchaře.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
1 kshusy (cca 3 kg)
drůbeží vývar
kmín
sůl
Na nádivku s kaštany:
300 gmletého masa
100 ganglické slaniny
20 ksjedlých kaštanů
2 ksžemle
1 ksvejce
1 kscibule
smetana na šlehání dle potřeby
plocholistá petržel
muškátový květ
pepř
sůl
Na nádivku s ořechy:
1 hrstvlašských ořechů
1 hrstsušených višní
1 hrstkešu ořechů
1 hrststrouhanky
1 hrstrozinek
100 mlrumu
1 lžícemásla
1 lžícemedu
1 ksvejce
Na bramborové knedlíky:
400 gbrambor uvařených den předem ve slupce
100 gdětské krupičky
1 lžíceoca
1 ksvejce
sůl
voda na uvaření
Na knedlíky chlupaté:
200 gbrambor uvařených ve slupce
200 gbrambor syrových
2 lžícehrubé mouky
2 lžícesolamylu (škrobu)
1 ksžemle
1 ksvejce
sůl
voda na uvaření
Na zelí:
1 kgčerveného zelí (hlávkové)
500 gzelí kysaného
50 ganglické slaniny
2 lžícesádla
2 ksbrambory
2 kscibule
ocet a kmín dle potřeby
cukr
sůl

Postup:

1. Kachnu si vykostíme, osolíme, a přes folii naklepeme (kosti použijeme na vývar, který si připravíme tak, že je dáme vařit s kořenovou zeleninou a divokým kořením), vzniknou nám čtyři plátky, které si přes folii naklepeme
2. Nádivka masová s kaštany; maso smícháme s vejcem, nemočenou žemlí, kořením, pak přidáme oloupané kaštany, které jsme nařízli do kříže a pekli 20 minut v troubě (loupou se teplé, aby slupka kladla co nejmenší odpor), nakonec vmícháme petrželku
3. Tuto směs naneseme na každý závitek
4. Nádivka s ořechy, višněmi a rozinkami; smícháme rum s medem a naložíme do něj na 24 hodin rozinky a višně, přidáme do mísy, k tomu strouhanku, část výluhu z rozinek, žloutek ušlehaný s máslem a nakonec jemně vmícháme sníh z bílku
5. V prostřed plátku, na němž je nanesena masovo-kaštanová nádivka, vytvoříme brázdu, do níž naneseme nádivku číslo dvě, pak smotáním vytvoříme závitek, pečlivě zadrezírujeme (zavážeme) provázkem, kůže bude navrchu
6. Závitky pečme přikryté zvolna na 180 °C doměkka, přebytečný tuk sebereme
7. Když je maso měkké, odkryjeme a dopékáme na “barvu”
8. Knedlík bramborový; brambory prolisujeme, přidáme sůl, vejce, krupičku a vytvoříme rychle těsto, z něhož vytvoříme dva menší válečky, které vaříme 20 minut v osolené vodě, do níž jsme přidali lžíci octa, krájíme na plátky
9. Knedlíky chlupaté; vařené brambory prolisujeme, syrové nastrouháme a vymačkáme přebytečnou vodu, vše smícháme, přidáme vejce, sůl, solamyl, hrubou mouku a nakrájenou žemli, zavařujeme do osolené vroucí vody na deset minut, pak propíchneme vidličkou, aby se nesrazily
10. Zelí červené; na sádle zpěníme cibuli, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat, pak přidáme zelí, kmín, odsolíme, podlijeme vodou a dusíme do měkka, na závěr zahustíme nastrouhanou syrovou bramborou a dle potřeby dochutíme cukrem a octem
11. Zelí bílé kysané; necháme si rozškvařit slaninu, přidáme cibuli, propláchnuté kysané zelí, kmín, pak podlijeme, dusíme do měkka, zahustíme strouhanou bramborou a dochutíme dle potřeby octem, cukrem a solí
12 Šťávu z rolek přecedíme, přidáme vývar (odškrabáváme ze stran pekáče přípek) zredukujeme, dochutíme a přidáme oříšek másla na zjemnění
13. Rolky nakrájené na plátky servírujeme spolu s knedlíky a červeným i bílým zelím, přeléváme je šťávou z výpeku.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jarní vinné tipy: k lehkým pokrmům patří svěží vína

Jaro je konečně tady. Místo zimního lenošení plánujeme první výlety a vycházky do přírody a také hledáme způsoby, jak pustit svěží vzduch do naší kuchyně. Oddychnout si od hutných zimních pokrmů chce asi každý, kde ale najít inspiraci, co na jaře uvařit rodině nebo čím pohostit návštěvu? Přečtěte si tipy na lahodná jídla z jarních surovin a rady sommeliéra, které víno k vybraným pokrmům servírovat.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy