Švábka, nebo také jinak židovské brambory, nebo také šťouchané brambory po židovsku. Jde o starý recept ze židovské kuchyně z kuchařky „Tajemství židovské kuchyně“ – F. Janalík, J. Marhold.
Ingredience:
750 g | brambor |
300 g | kapusty |
150 g | uzeného bůčku |
5-6 ks | stroužků česneku |
2 ks | cibule |
sádlo | |
kmín | |
voda | |
sůl |
Postup:
- Oloupané, nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě s kmínem doměkka.
- Zvlášť uvaříme v osolené vodě kapustu.
- Měkké brambory scedíme, lehce rozšťoucháme, uvařenou kapustu nasekáme a promícháme s brambory.
- V pánvi rozpustíme sádlo, přidáme nakrájenou cibuli, nakrájený bůček, utřený česnek ze solí, osmažíme do růžova.
- Když podáváme švábku na talíři, jednotlivé porce přelijeme osmaženou směsí.
Obměna – s cibulí a česnekem do růžova osmažíme nasekané škvarky, či slaninu.
Poznámka:Text i foto: D. M.