Recept na pokrm ze zelných listů plněných mletým masem a dalšími surovinami. Pochází z Moravy! Podobný pokrm se dělá i na Ukrajině – tzv. Golubce. Příbuzný je i recept na sarmu z Bulharska či Srbska.
Ingredience:
2 kg | zelná hlávka |
500 g | mletého vepřového masa |
300 g | vařené rýže |
200 g | rajského protlaku |
100 g | slaniny |
2 ks | cibule |
majoránka | |
česnek | |
sádlo | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Hlávku zelí nakrojíme ve spodní části u košťálu kolem dokola, povadlé listy odstraníme, hlávku pak postavíme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, přiklopíme pokličkou, jakmile se voda začne, vařit oddělujeme celé listy, ty necháme okapat, klademe je do mísy
2. Vodu, ve které se zelí vařilo, slijeme a uschováme, část zelné hlávky co nezpracujeme, použije na polévku, nebo jiný pokrm (Pozor! Listy nemají být uvařené jen změklé, aby se nelámaly)
3. Mezitím si připravíme náplň; mleté maso promícháme s rýží uvařenou do poloměkka, cibulí opečenou na sádle do zlatova, nakrájenou slaninou (2 lžíce odložíme stranou), přidáme část protlaku, utřený česnek, sůl, pepř a vše důkladně promícháme, směs nesmí být příliš suchá, proto přidáváme rajský protlak
4. Hotovou směsku klademe na zelné listy a zabalíme ji do balíčků
5. Na dno širokého hrnce položíme zelné listy, co nám zbyli, narovnáme šulky, podlijeme částí vody, ve které se vařilo zelí, přidáme zbytek rajského protlaku, kostičky slaniny (šulky musí být ponořené ve vodě), přiklopíme pokličkou a vaříme přibližně 45 minut, během vaření doléváme vodu ze zelí
6. Šulky podáváme samotné teplé, přelité šťávou, ale chutné jsou i studené.