REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Středomořská zelňačka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Inspirujte se tímto receptem z dílny NATURHOUSE. Jedná se o zeleninovou polévku dochucenou olivovou pastou.


Ingredience:
500 gzelí
250 gzelených fazolek
250 gmrkve
75 gvypeckovaných černých oliv
4 ksrajčata
3 ksřapíky celeru
2 ksmasité papriky (červená a žlutá)
2 kschilli papričky
2 ksstroužky česneku
1 ksvelká cibule
1 snítkabazalky, tymiánu a šalvěje
2–4 lžíceoleje
2 lžícebalzamika
sůl
Suroviny na pastu:
200 gčerných vypeckovaných oliv
50 gkonzervovaných kaparů
2 kssnítky tymiánu
1 lžíceolivového oleje
strouhaná kůra z 1 citronu

Postup:
  1. Cibuli nakrájejte na osminky a společně s neloupanými stroužky česneku ji zprudka osmahněte na oleji.
  2. Postupně přidejte nadrobno nakrájené obě papriky, mrkev, celer, zelené fazolky. Každou surovinu vždy společně zprudka osmahněte 1 minutu, nakonec přidejte drobně nakrájené zelí, okořeňte rozdrcenými chilli papričkami, zalijte 1 litrem vody a nechejte přejít varem.
  3. Přidejte bylinky a polévku nechejte pod pokličkou 5 minut vařit na velmi mírném ohni. Poté odstraňte česnek a bylinky, přidejte spařená, oloupaná a nakrájená rajčata a vypeckované olivy. Osolte, okyselte octem a nechejte 5 minut stát.
  4. Mezitím připravte olivovou pastu: olivy, kapary, tymián a citronovou kůru rozmixujte a umíchejte dohladka s olivovým olejem a hmotu osolte a opepřete.
  5. Lžičku olivové pasty pak přidejte do každé porce na talíři.
Doporučení:

V redukční fázi omezujte množství použitého oleje na 3 lžíce denně a přidaných oliv.

Poznámka:

Recept k článku: Zelí jako vitaminová bomba. Proč ho zařadit do jídelníčku?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy