Okurky zavařené v sladkokyselém nálevu.
Ingredience:
okurky nakládačky | |
Na nálev: | |
1 l | vody |
0,3 l | octa |
150-200 g | cukru |
30 g | soli |
Ostatní ingredience: | |
kopr | |
křen | |
cibule | |
mrkev | |
bobkový list | |
celý pepř | |
hřebíček | |
nové koření | |
hořčičné semínko |
Postup:
1. Okurky pečlivě omyjeme
2. Dáme do sklenice, proložíme koprem, kolečky cibule, křenu, mrkve
3. Přidáme bobkový list, po pěti zrnkách celého pepře, nového koření, tři hřebíčky, půl lžičky hořčičného semínka a zalijeme nálevem
4. Láhve důkladně uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C.
Příprava nálevu:
Vodu s octem smícháme, přidáme cukr a sůl, pozvolna přivedeme k varu, ale nevaříme, necháme vychladnout.
Více najdete v článku: Konzervace, zavařování, sterilace.