REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sterilované kvašáky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Klasické kvašáky sterilované v roztoku, ve kterém okurky kvasily.


Ingredience:
větší přerostlé nakládačky
Na solný roztok:
80 gsoli
1 lvody
Ostatní přísady:
višňové listy nebo listy vinné révy
silnější kolečka cibule
silnější kolečka křenu
kopr
kuličky pepře
kuličky nového koření
bobkový list

Postup:

1. Okurky pečlivě omyjeme a každou vidličkou několikrát propíchneme
2. Skládáme je do kameninové nádoby nebo do větší sklenice, prokládáme koprem, višňovými listy nebo listy vinné révy, silnějšími kolečky cibule a křenu
3. Přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list a zalijeme vychladlým solným roztokem, který připravíme smícháním svařením vody se solí
4. Navrch umístíme dřevěnou zátku nebo sklenici naplněnou vodou, aby byly okurky zatížené
5. Nádobu pokryjeme plátnem a při teplotě 15-20 °C je necháme kvasit asi 3 týdny (záleží na teplotě v níž probíhá kvašení)
6. Takto prokvašené okurky přemístíme do chladnějšího prostředí, zvýšíme tak jejich trvanlivost, během kvašení a uskladnění odstraňujeme bělavý povlak tzv. kříst a podle potřeby dolijeme solným roztokem
7. Okurky, které chceme sterilovat vyjmeme z nádoby, opláchneme, naskládáme do sklenic a proložíme novou cibulí, křenem, případně koprem a bobkovým listem
8. Zalijeme roztokem, ve kterém okurky kvasily, uzavřeme víčky a sterilujeme tak 20 minut při teplotě 85 °C.

Doporučení:

Okurky musí býti potopené v nálevu, jinak se vám rozloží (rozblebtnou) a nebudou k jídlu!

Poznámka:

Více najdete v článku: Konzervace, zavařování, sterilace.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy