REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sterilované kvašáky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Klasické kvašáky sterilované v roztoku, ve kterém okurky kvasily.


Ingredience:
větší přerostlé nakládačky
Na solný roztok:
80 gsoli
1 lvody
Ostatní přísady:
višňové listy nebo listy vinné révy
silnější kolečka cibule
silnější kolečka křenu
kopr
kuličky pepře
kuličky nového koření
bobkový list

Postup:

1. Okurky pečlivě omyjeme a každou vidličkou několikrát propíchneme
2. Skládáme je do kameninové nádoby nebo do větší sklenice, prokládáme koprem, višňovými listy nebo listy vinné révy, silnějšími kolečky cibule a křenu
3. Přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list a zalijeme vychladlým solným roztokem, který připravíme smícháním svařením vody se solí
4. Navrch umístíme dřevěnou zátku nebo sklenici naplněnou vodou, aby byly okurky zatížené
5. Nádobu pokryjeme plátnem a při teplotě 15-20 °C je necháme kvasit asi 3 týdny (záleží na teplotě v níž probíhá kvašení)
6. Takto prokvašené okurky přemístíme do chladnějšího prostředí, zvýšíme tak jejich trvanlivost, během kvašení a uskladnění odstraňujeme bělavý povlak tzv. kříst a podle potřeby dolijeme solným roztokem
7. Okurky, které chceme sterilovat vyjmeme z nádoby, opláchneme, naskládáme do sklenic a proložíme novou cibulí, křenem, případně koprem a bobkovým listem
8. Zalijeme roztokem, ve kterém okurky kvasily, uzavřeme víčky a sterilujeme tak 20 minut při teplotě 85 °C.

Doporučení:

Okurky musí býti potopené v nálevu, jinak se vám rozloží (rozblebtnou) a nebudou k jídlu!

Poznámka:

Více najdete v článku: Konzervace, zavařování, sterilace.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy