Kozí rohy sklízíme nejraději červené, jsou oproti zeleným sladké a štiplavější chuti,. Nakládané v láku pak podáváme jako přílohu k uzeninám, masu, nakrájené do gulášů, salátů. Můžeme je také naplnit balkánským sýrem, atd.
Ingredience:
nejlépe červené kozí rohy | |
Rozpočet na 1 l nálevu: | |
0,75 l | vody |
0,25 l | octa |
80 g | cukru |
25 g | soli |
Na dno každé sklenice: | |
1 ks | bobkový list |
1/2 lžičky | hořčičného semínka |
Ostatní: | |
zavařovací sklenice o objemu 0,75 l s víčky |
Postup:
- Všechny suroviny na lák dáme do hrnce, přivedeme k varu, necháme krátce probublat, pak sundáme ze zdroje tepla a necháme prochladnout.
- Kozí rohy omyjeme, zastřihneme stopky, pak je ponoříme na 5 minut do vařící vody, kozí rohy se stanou pružné a půjdou dobře rovnat do sklenic, scedíme, ochladíme studenou vodou, necháme okapat. Větší přepůlíme.
- Na dno sklenice 0,75 l vložíme 1 bobkový list a ½ lžičky hořčičného semínka, narovnáme papriky a zalijeme připraveným lákem, 2 cm pod okraj, po zalití zkontrolujeme, jestli ve sklenici mezi paprikami nezůstal vzduch.
- Sklenice zavíčkujeme a sterilujeme 25 minut při 85 °C.
Autor fotografií i textu D. Marounek