REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sterilované kořeněné okurky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Okurky zavařené v kořeněném nálevu.


Ingredience:
Na 5 sklenic po 0,7 l:
1,5-2 kgokurek (5-7 cm)
15 kskuliček nového koření
15 kskuliček pepře
10 ksstroužků česneku
5 ksbobkových listů
5 kshřebíčků
3 kscibule
1 kssvazku kopru
5 lžičekhořčičného semínka
5 cm kousek křenu
5 cm kousek celeru
Na nálev:
900 mlvody
250 mlocta 8%
31 kstablet sacharinu
35 gsoli

Postup:

1. Okurky namočíme na 10 minut do studené vody, pak je důkladně omyjeme jemným kartáčkem a opláchneme
2. V hrnci svaříme vodu s octem i solí a nakonec rozpustíme tablety umělého sladidla a nálev necháme vychladnout
3. Do každé sklenice dáme na dno kousek křenu, kousek oloupaného celeru, plátky oloupané cibule a 2 stroužky oloupaného česneku, naskládáme omyté okurky, pak přidáme lžičku hořčičného semínka, 1 hřebíček, 3 kuličky pepře, 3 kuličky nového koření, bobkový list a okurky proložíme snítkami kopru
4. Takto připravené sklenice zalijeme teplým nálevem tak, aby okurky byly ponořené, a asi 1 cm pod okraj, uzavřeme víčky a sterilujeme při teplotě 80-85 °C 20 minut (od doby, kdy teplota dosáhne 60 °C).

Doporučení:

Dno sklenic můžeme vyložit křenovým listem a okurky můžeme proložit navíc snítkou estragonu, přidat kolečka mrkve a sacharin nahradit cukrem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy