Okurky zavařené v kořeněném nálevu.
Ingredience:
Na 5 sklenic po 0,7 l: | |
1,5-2 kg | okurek (5-7 cm) |
15 ks | kuliček nového koření |
15 ks | kuliček pepře |
10 ks | stroužků česneku |
5 ks | bobkových listů |
5 ks | hřebíčků |
3 ks | cibule |
1 ks | svazku kopru |
5 lžiček | hořčičného semínka |
5 cm kousek křenu | |
5 cm kousek celeru | |
Na nálev: | |
900 ml | vody |
250 ml | octa 8% |
31 ks | tablet sacharinu |
35 g | soli |
Postup:
1. Okurky namočíme na 10 minut do studené vody, pak je důkladně omyjeme jemným kartáčkem a opláchneme
2. V hrnci svaříme vodu s octem i solí a nakonec rozpustíme tablety umělého sladidla a nálev necháme vychladnout
3. Do každé sklenice dáme na dno kousek křenu, kousek oloupaného celeru, plátky oloupané cibule a 2 stroužky oloupaného česneku, naskládáme omyté okurky, pak přidáme lžičku hořčičného semínka, 1 hřebíček, 3 kuličky pepře, 3 kuličky nového koření, bobkový list a okurky proložíme snítkami kopru
4. Takto připravené sklenice zalijeme teplým nálevem tak, aby okurky byly ponořené, a asi 1 cm pod okraj, uzavřeme víčky a sterilujeme při teplotě 80-85 °C 20 minut (od doby, kdy teplota dosáhne 60 °C).
Dno sklenic můžeme vyložit křenovým listem a okurky můžeme proložit navíc snítkou estragonu, přidat kolečka mrkve a sacharin nahradit cukrem.